Különleges keresztanyaság

Mindszent - Rendhagyó módon vált Romániában, Erdélyben keresztszülővé a mindszenti Takács Judit. Egy ismeretlen csángó–magyar kislány, Bot Denissza kérte fel keresztanyjának azért, hogy támogassa anyanyelvi tanulmányait.

Török Anita

Különleges keresztanyaságra vállalkozott a mindszenti Takács Judit. Erdélyben, Lábnyikban egy 7 éves kislány, Bot Denissza kérte fel a keresztanyaságra azért, hogy magyarul tanulhasson.

– A Magyar Tudományos Akadémia szervezésében utaztam Csángóföldre, a vidék néprajzának tanulmányozására. Az egyik délután a patakparton fotóztam, amikor megszólított egy ismeretlen kislány. Minden kertelés nélkül felkért, legyek a keresztanyja – mesélte Judit.

Kiderült, hogy Denissza – falubeli társaihoz hasonlóan – román iskolába jár, ahol csak románul beszélhetnek, tanulhatnak. Hiába magyarok a szülők, a kislány alig tud az anyanyelvén. Viszont nagyon szeretne megtanulni rendesen magyarul. Erre suli után, délutánonként a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett oktatási intézményben van lehetősége. Az iskolát 2002-ben építették civilszervezetek támogatásával, hogy a falubeliek ne veszítsék el identitásukat. A magyartanuláshoz viszont támogatót, azaz keresztszülőt kell találni, aki fizeti az oktatás éves költségét.

Ismeretlenül kérte fel Juditot az Erdélyben élő Bot Denissza a keresztanyaságra. Fotó: Tésik Attila

Ismeretlenül kérte fel Juditot az Erdélyben élő Bot Denissza a keresztanyaságra. Fotó: Tésik Attila
– Denissza azonnal meghívott a szüleihez. A család nagyon szegény körülmények között él. Szoba-konyhás házukban négyen laknak, ahol csak áram van. Háztartási gépük nincs, se mosógép, se centrifuga. Állattartásból, napszámból próbálnak megélni. Ugyanakkor nagyon vallásosak. Mindennap templomba járnak. Este, reggel pedig a faluban felszerelt hangszórókból hallgatják a misét – magyarázta Judit.

Váratlanul érte a felkérés, de örömmel vállalta – hallottunk Takács Judittól, akinek a közeljövőben nyilatkoznia kell arról, hogy évi több tízezer forinttal támogatja Denissza magyartanulását. Azt tervezi: a télen visszatér Lábnyikba, meglátogatja új keresztgyermekét. Megindította a kislány sorsa, nem akar üres kézzel menni, ezért adománygyűjtést szeretne szervezni védence és családja segítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!