Lakosokkal gyorsabb a felújítás, de nem mindenki tud beszállni

Megkezdték a földes utcák felújítását Mindszenten, a város a lakosok hozzájárulását is kéri. Volt, ahol 75 ezer forintot fizettek, de van olyan utca is, ahol az érintettek nem tudnak beszállni.

Antal Sándor

– 5 évet vártunk arra, hogy elkészüljön az út – kezdte [namelink name="Kallainé Pataki Dóra"], aki a mindszenti Ady Endre utca végén él családjával. Az utca mintegy 100 méteres szakasza aszfalt híján éveken keresztül szinte járhatatlan volt. – Portalanított földutat kaptunk. Felmarták, majd zúzott kővel és darált törmelékkel szórták fel – tette hozzá a nő, aki már ennek is örül, mivel korábban esős időben nem tudtak bemenni a házukig autóval. A felújításhoz az ott lévő háztartások 75 ezer forinttal járultak hozzá.

 

Télvíz idején nehézkes a közlekedés ilyen úton.

Télvíz idején nehézkes a közlekedés ilyen úton.

Mindszenten 3,5 kilométer földes út van még.

– Célunk, hogy minden utca portalanított legyen – mondta [namelink name="Zsótér Károly"]. A polgármester hozzátette, a felújítások során azok az utcák élveznek előnyt, ahol a lakossági támogatás nagyobb. A háztartásokat kérdőívben kérdezték arról, hogy hozzájárulnak-e a beruházáshoz, amire az önkormányzatnak 12 millió forintja van.


A Bajcsy-Zsilinszky utca egy szakasza szintén nem portalanított még. Az ott élő egyik idős asszony azt mondta, ő nem tud önrészt vállalni. – Özvegyi nyugdíjat kapok. Osztom, szorzom, de nem sok marad így sem. Az adót mindig időben befizetem, ezt a kis szakaszt igazán megcsinálhatnák önrész nélkül – magyarázta a 84 éves nő.

 

A járható utcákért kell összefogniuk.

A járható utcákért kell összefogniuk.


A Dózsa-telepen szintén több földes utca található még. Tegnap a Kölcsey utcában Feri bácsi talicskával tolta ki az összetört cserepet, és azzal próbálta járhatóbbá tenni az egyébként járhatatlan utat. Miközben beszélgettünk, többen is csatlakoztak hozzánk az utcában élők közül. Egy idős asszony azt mesélte, hogy a hulladékszállító autó korábban majdnem felborult, mert annyira felázott a talaj. Azóta be sem jár a Kölcseybe esős időben, így a kukát az utca végére teszik ki. Mindenki azt mondta, megkapták a levelet, és jelezték az önkormányzatnak, hogy valamennyit tudnak fizetni, csak legyen járható utcájuk.


A helyi utcák portalanításával párhuzamosan a csatornázás utáni garanciális javítás is zajlik. A Magyar Közút Zrt. tegnap kezdte meg a Köztársaság tér felújítását, ami mellett több utcában kátyúznak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!