Lezárulhat az E-Star és Hódmezővásárhely közötti elszámolási vita

Hódmezővásárhely - Peren kívüli egyezségről tárgyaltak zárt ülésen néhány hete az E-Star kapcsán a vásárhelyi képviselők. A határozat szerint az önkormányzat által fizetendő ellenszolgáltatás mértéke nem haladhatja meg a bruttó 200 millió forintot. <br>

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Lezárulhat a vásárhelyi önkormányzat és az E-Star közötti elszámolási vita – legalábbis ez derült ki egy korábbi közgyűlésen. A napirendi pontok között zárt ülés anyagaként szerepelt: döntés az E-Star Esco Kft.-vel kötendő peren kívüli egyezségről. Az ügyről először 2012 júniusában írt a sajtó. Akkor a cég a BÉT honlapján tudatta: rendkívüli felmondással megszüntette a vásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződést, és más önkormányzatokkal is így járt el. 2006-tól 10 intézmény – óvodák és általános iskolák – fűtéskorszerűsítésében vettek részt Vásárhelyen. Arra hivatkoztak: a város nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, a felhalmozott, 100 millió forint tartozás kiegyenlítésére sorozatos fizetési felszólítás, egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot. [namelink name="Korsós Ágnes"] címzetes főjegyző akkor úgy reagált: Vásárhely már korábban, 2011-ben felmondta a szerződést az E-Starral, a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította a fűtőberendezések fenntartását és a hőszolgáltatást. Az együttműködés során a cég súlyos szerződéskötést követett el, és törvénysértő magatartást tanúsított, utóbbi miatt büntetőeljárást kezdeményeztek.

Sarokba próbálják szorítani az önkormányzatot – közölték később a városházán – azzal, hogy az E-Star nem mondott le a gázkvótáról sem. A cég viszont újabb közleményben utasította vissza a szerződésszegésre, bűncselekmény elkövetésére és zsarolásra vonatkozó vádakat.

A vásárhelyi közgyűlés zárt ülésen született határozata szerint felhatalmazták Almási István polgármestert, hogy a jogvita lezárásaként az E-Star Esco Kft.-vel peren kívüli egyezséget kössön. Az önkormányzat által fizetendő ellenszolgáltatás mértéke nem haladhatja meg a bruttó 200 millió forintot. A döntés kapcsán e-mailt írtunk az E-Starnak. Megkeresésünkre nem reagáltak. Az önkormányzatnál sem tudtunk meg a közgyűlési határozat kapcsán bővebb információt.

– A peren kívüli megegyezés előnyös a városnak – vélte ugyanakkor [namelink name="Havránek Ferenc"] vásárhelyi önkormányzati képviselő (Zöld Baloldal). A zárt ülésen elhangzott részletekről nem beszélhetett, de azt mondta, szerinte a megegyezést többek között azért támogatták a képviselők, mert a cég által a várostól követelt hőszolgáltatási díjért és a felszerelt eszközök megváltásáért többet kellett volna fizetnie az önkormányzatnak, ha esetleg elveszti a pert, mint megállapodás nélkül – tette hozzá a városatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!