Lórúgásért is fizet a biztosító

Mindszent - A biztosító fizet a lórúgásért a mindszenti Balogh Ferenc helyett, ha Csillag vagy Csinos patái kárt okoznának az úton közlekedő autókban. A férfi óvatosságból kötött felelősségbiztosítást a lovaira. Saját zsebből ugyanis nem tudná vállalni a több százezres javítási költséget. Megtudtuk: szinte bármire köthető felelősségbiztosítás. Erőversenyen induló kutyát is biztosítottak már évi több százezer forintért.

Munkatársunktól

Nem saját zsebből akar kártérítést fizetni a mindszenti Balogh Ferenc akkor, ha lovaglás közben hátasa belerúgna az úton közlekedő autóba. A biztosítóra bízza a számla kiegyenlítését. A férfi olyan felelősségbiztosítást kötött, amellyel rendezheti a javítás költségeit.

– Feladtam a leckét a biztosítónak, amikor közöltem, mit is szeretnék. Negyedórás tanakodás után találtak megoldást – mesélte Balogh Ferenc. Elmondta: évi 15 ezer forintért cserébe megéri, hogy károkozás esetén ne kelljen a pénztárcájába nyúlnia. Két lova van, Csinos és Csillag. Lovagláskor már előfordult, hogy az autósok túl közel haladtak el a jószág mellett, ami nemhogy megijedt volna, inkább utána rúgott a gépjárműnek.

– Szerencsére nem találta el, mert akkor fizethettem volna. Több százezer forintos kárt okozhat a pata. Ezt pedig az én keresetemből nem tudnám finanszírozni – magyarázta a férfi, aki szerint jobb az óvatosság.

Balogh Ferenc lova nyugtalan az autók közelében. Fotó: Tésik Attila

Balogh Ferenc lova nyugtalan az autók közelében.
Fotó: Tésik Attila

Szinte bármire lehet ma már felelősségbiztosítást kötni – fogalmaztak az egyik biztosítótársaság vásárhelyi kirendeltségén. Megtudtuk: egy házbiztosításba például ebbiztosítást is bele lehet venni. Évi 3500 forintért nem a gazdinak kell állnia egy esetleges kutyaharapásból származó per kártérítését, költségeit. Akár 2 millió forintot is rászán erre a biztosító. Főként a tanyán élők használják ki ezt a lehetőséget.

Egy másik biztosítónál pedig azt hallottuk: magát a kutyát biztosítják be. Erőversenyekre hordják az ebeket, ahol például autókat húznak el. Ezek a kutyák több százezer forintot érnek, s ha megsérülnek, fizet a biztosító. Ennek díja az egyedi kockázat miatt nem olcsó. Évi több százezer forintot is elkér a biztosító a gazdától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!