Hallgassa élőben!

Már alapoznak a vásárhelyi sportcsarnoknál

Hódmezővásárhely - A Vásárhely belvárosában épülő új sportcsarnokot és mélygarázst 2008 szeptemberétől vehetik birtokba a helyiek. Az Örökségvédelmi Hivatal által elrendelt régészeti feltárások augusztus végére befejeződtek, most az alapozásnál tart a kivitelező cég.

A vásárhelyi közgyűlés már 2005-ben tárgyalt egy új sportcsarnok építéséről, és tavaly áldását adta a beruházás megindítására. A munkák az idén nyáron régészeti feltárással kezdődtek. Az új, a belváros szívében, az Eötvös József Szakközépiskola és a volt Központi Általános Iskola udvarán létesítendő sportcsarnokra nagy szükség van. A Hódtói Sportcsarnokot régen kinőtte a város, az Eötvös-tanulók pedig két összenyitott tantermet használtak a testnevelés órákon.

Az alapozási munkálatokkal a héten végeznek a sportcsarnok és mélygarázs építési területén. Fotó: Tésik Attila

A 2500 négyzetméteres csarnokban tizenöt sportágat űzhetnek majd a diákok és a városlakók, a publikum pedig négyszáz férőhelyes lelátóról figyelheti a mérkőzéseket. A három részre osztható küzdőtéren – egyszerre három tanóra tartható – helyet kap egy nemzetközi meccsek lejátszására is alkalmas kosárlabdapálya. A csarnokban lesz még hat öltöző, két szertár, orvosi és tanári szoba, valamint kondi- és fitneszterem, és a létesítmény egyéb, nem sportos eseményeknek is otthont ad majd. A sportcsarnok alatt alakítják ki a mélygarázst, amelyben az elképzelések szerint kilencven autó parkírozhat.

Régészeti leletek

Az Eötvös József Szakközépiskola és a volt Központi Általános Iskola közös udvarán, mintegy 2500 négyzetméteren először a régészek dolgoztak. Az önkormányzat által finanszírozott feltárási munkák során török kori, illetve XVIII–XIX. századi település maradványaira bukkantak. A föld csontokat, cserepeket, kovakövet, vasból készített eszközöket, lószerszámokat, gyöngyházdíszes kést, kerámia- és üvegedényeket rejtett, de találtak pénzérméket is, amelyek a Tornyai János Múzeum tárlatát bővítik.

– Október elején kaptuk meg az építési engedélyt, akkor kezdhettünk hozzá a munkához – válaszolt Nagy Csaba, a K-Art Építész Stúdió Kft. beruházásért felelős épület-létesítmény vezetője. – Pillanatnyilag az alapozásnál tartunk, ezzel a tervek szerint a héten végzünk. Ezt követően kezdődik a pinceszerkezet kialakítása, a födém építése, a mélygarázs szerkezete november végére, december elejére elkészülhet. Ezután jöhet a felszíni munka, a részben könnyű, részben hagyományos szerkezetű sportcsarnok felépítése. A határoló falak monolit, vagyis helyszínen betonozott vasbetonból készülnek, míg a tető könnyűszerkezetes acél lesz, szendvicspanel héjazattal. Szeretnénk 2008. szeptember 1-jén átadni az épületkomplexumot.

Az úgynevezett PPP-konstrukcióban épülő új sportcsarnok használatáért a város 15 évig fizet bérleti, illetve szolgáltatási díjat az építtető, üzemeltető K-Art Építész Stúdió Kft.-nek – így térül meg a több mint 700 millió forintos beruházás a befektetőnek –, és azt követően Vásárhely tulajdonába kerül a létesítmény.

Hirdetés
„A fiatalokat csak a mai kor eszközeivel lehet befogadóvá tenni”
Lemondott az amerikai különmegbízott a haitiak kiutasítása miatt
Éles hangvételű felmondólevelében bírálta a washingtoni vezetést, amiért haiti migránsok százait toloncoltatta vissza.
Döbbenetes drágulás: Romániában Orbán Viktor rezsicsökkentését irigylik
Romániában a négyszeresére, sőt egyes szolgáltatok a hétszeresére emelik a lakossági gáz árát. Ennek hátterében főképp az energiapiac liberalizálása áll.
Kálmán Olga nekiment Karácsony Gergelynek a fővárosi dugók miatt
Az egykori tévés szerint nincs rendjén, hogy minden reggel dugóban kell araszolni a fővárosban.
Magyarország továbbra is elkötelezett az antiszemitizmus elleni harc mellett
A lehető leghatározottabban fel kell lépni a modernkori antiszemitizmus ellen, amely az illegális migrációs folyamatok nyomán megjelent Európa egyes részein.
Kisebb bikinit keresve sem találhatott volna Kim Basinger lánya
Mindenhol kilógnak a felsőből a mellei.
Kelemen Hunor: a globális Nyugat értékválságban van
Ebből kiutat az alapértékek tisztázása, a világos jövőkép, erős talapzat, „gyerekvállaláshoz, -neveléshez szükséges szövetet visszaépítő” családpolitika és a bátor politikusok jelenthetnek – mondta az RMDSZ elnöke.