Már csak vészhelyzetre kell a telefonfülke: alig használják, most tízet leszerelnek Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Tíz nyilvános telefonfülkét szüntet meg az Invitel Hódmezővásárhelyen. A mobilok világában a lakosság alig használja a fülkéket, de a többség szerint a biztonság kedvéért jó, ha vannak. A leszerelés után még 19 utcai állomás megmarad a városban.

Kovács Erika

Fülkéből kiskönyvtár


Az Invitel lehetőséget biztosít, hogy a leszerelt fülkékből akár alapítványok, intézmények vagy magánszemélyek is kapjanak, ha kérnek. A szegedi Agórában például egy kiskönyvtárt alakítottak ki a telefonfülkéből. Egyébként bontás lesz a sorsuk. A hasznosítható anyagokat a kint maradók javítgatásához használják fel.

– Hú, nem is emlékszem, mikor telefonáltam utoljára fülkéből – mondta Varga Ernőné, akivel Vásárhelyen, a Szántó Kovács János és a Jókai utca sarkán lévő telefonfülke mellett beszélgettünk. – Van annak már vagy 6 éve. A boltba szaladtam el, de telefon nélkül. Eszembe jutott valami nagyon fontos. Akkor a fülkéből hívtam fel a gyerekeket.


Az említett fülke napszítta és kopott. Belül növekszik benne a gaz, rengeteg a pókháló. Az egyik utolsó telefonáló egy sörösdobozt hagyott a telefonon, ami egyébként működik, ha az ember bedob minimum 40 forintot vagy 1 eurót.


Hódmezővásárhelyen a 29-ből 10 nyilvános telefont szüntet meg a közeljövőben az Invitel Zrt. Azokat, amelyeket a legkevésbé használnak az emberek. Az Inviteltől úgy tudjuk, évente 25-30 százalékkal csökken a nyilvános telefonok forgalma. A készülékpark karbantartása, takarítása viszont pénzbe kerül. A rongálások szinte mindennaposak. A fülkék bevételének 12-14 százalékát a javításokra fordítják.

Varga Ernőnével a Szántó Kovács és a Jókai utca sarkán lévő telefonfülkét néztük meg. Fotó: Kovács Erika

Varga Ernőnével a Szántó Kovács és a Jókai utca sarkán lévő telefonfülkét néztük meg. Fotó: Kovács Erika

A Lévai és az Agyag utca sarkán, az orvosi rendelő és az orgonabokor takarásában lévő fülkénél sem jobb a helyzet, mint a Szántó Kovács utcában. Nagy Barbarával néztük meg. – Emlékszem, anyukámmal egyszer vagy kétszer voltam ilyen fülkében. 31 éves vagyok. Kiskorom óta mindig volt telefonunk. Előbb vezetékes, utána mobil is. Biztos nem bonyolult fülkéből telefonálni. De olyan koszos, hogy nem nagyon lenne kedvem belépni – mondta a fiatal nő.


Míg az előző két fülke kopott kék színű volt, addig a tabáni templom és a Kossuth Olvasókör szomszédságában lévő zöld. Valamivel jobb állapotúnak tűnt, mint a már említett társai, de csak messziről. Az ajtajából hiányzott az üveg.

 

Tudta?


A szabályok szerint 3000 lakosonként, illetve ennél kisebb településeken legalább 1 nyilvános telefonnak kell lennie. A nyilvános állomások minimum 3 százalékát úgy kell kialakítani, hogy hallás- vagy mozgáskorlátozottak is használhassák. Hódmezővásárhelyen a leszerelések után még 19 fülke marad, hárommal több, mint amennyi kötelező.

– Régen még telefonkönyv is volt minden fülkében. Jól jött, ha az ember nem tudta fejből a számot. Jaj, de sokat telefonáltam fülkéből annak idején! – emlékezett vissza Tóth Jánosné. – A családunk szétszóródott az országban. Többeknek volt vezetékes telefonja. Nekem nem. Csak úgy tudtunk beszélgetni, ha én a nyilvánosból felhívtam őket. Hajdan szebbek voltak a fülkék és sokkal tisztábbak. Most kész katasztrófa, ahogy kinéznek.


A Kossuth téri nyilvános fülke dizájnosabb a többinél, de azon is látszanak az idő nyomai. Ráadásul valaki lehányta az oldalát. Kiss Tamással jártuk körbe. – Amikor kisgyerek voltam, nagyon tetszettek az ilyen nyilvános telefonok. A szüleim megengedték, hogy kipróbáljam – emlékezett vissza a 28 éves férfi, aki a fülke közelében árusít gyümölcsöt. Szerinte általában közmunkások járnak oda telefonálni.

Kiss Tamás csak a kedvünkért járta körbe a fülkét, amit gyerekként próbált ki. Fotó: Kovács Erika

Kiss Tamás csak a kedvünkért járta körbe a fülkét, amit gyerekként próbált ki.

Fotó: Kovács Erika

Abban mindenki egyetértett, hogy jól jöhet időnként egy nyilvános fülke. Például ha lemerül a mobil. Szerkesztőségünket is egy fülkéből hívta fel nemrég egy olvasó. Ezt többször hangsúlyozta. Azt mondta, azért fülkéből hív bennünket, mert fél, hogy kiderül a kiléte. Tudni vélte, hogy valaki sódert lop a 47-es elkerülő építkezési területéről. A NIF-től viszont azt hallottuk, nem történt bűncselekmény.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!