Márki-Zaynak kicsi az esélye az újraválasztásra - Már a baloldal számára is kellemetlen a polgármester

Úgy tűnik, hogy 2019 nyarára a saját politikai identitását megpróbálta átalakítani Márki-Zay Péter, de ezzel nem nőtt, hanem csökkent az újraválasztásának az esélye - mondta a Délmagyarországnak Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapítója.

Suki Zoltán

Eltaktikázta magát, és Vona Gábor útjára tévedt Márki-Zay Péter. Ugyanis Vona Gábor jobbikosból baloldalivá próbált válni a siker érdekében, azonban ez a kísérlet teljes kudarccal végződött. Hasonló történt Márki-Zay Péterrel is – mondta a Délmagyarországnak Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet alapítója emlékeztetett, hogy a vásárhelyi polgármester is a Jobbik támogatásával tudott győzni, azóta viszont lépésről lépésre próbál baloldali politikussá válni, illetve a baloldallal együttműködni. Ez azonban egyelőre nem tűnik sikeresnek, mert a baloldali választók úgy gondolják, hogy baloldali politikusból tudnak jobbat is. A másodvonalból érkezett baloldali politikusnál jobb az eredeti – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.


Most úgy tűnik, hogy 2019 nyarára a saját politikai identitását megpróbálta átalakítani Márki-Zay Péter, de ezzel nem nőtt, hanem csökkent az újraválasztásának az esélye, patthelyzet alakult ki körülötte.


Az elemző emlékeztetett a Nézőpont Intézet egy korábbi kutatására, amiből az derült ki, hogy 2018-ban egyértelmű győzelmet aratott Márki-Zay Péter, aki azonban most verhetőnek tűnik. Nem tudta bővíteni a szavazótáborát, hanem éppen ellenkezőleg. A jobboldali szavazók is elpártoltak tőle, a baloldali szavazókat pedig nem tudta kellőképpen megszólítani.

A gyermekbántalmazásról szóló mondatai miatt is csökkent a polgármester támogatottsága. FOTÓ: FRANK YVETTE

A gyermekbántalmazásról szóló mondatai miatt is csökkent a polgármester támogatottsága.

FOTÓ: FRANK YVETTE

Márki-Zay Péter nem csak a baloldali szavazóknak nem volt eredeti politikus, hanem a baloldali politikusoknak is fejfájást okozott. Ők versenytársként tekintettek rá. Így a választók és a politikusok is egyre szkeptikusabbak vele szemben – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

 

A polgármester újraválasztási esélye egyébként az elemző szerint a „furcsa megjegyzései", például a gyerekbántalmazással kapcsolatos álláspontja miatt csökkent jelentősen, egy ilyen vesztes történethez pedig már senki sem akarja adni a nevét. Márki-Zay Péter kezd egyedül lenni.

Mráz Ágoston Sámuel azt is megjegyezte, hogy a vásárhelyi polgármester egy éve még egy ünnepelt sztár volt, mindenki tanulni akart tőle a baloldalon, most pedig egyre kellemetlenebbé kezd válni a társasága.


Márki-Zay Péter mozgalmáról az elemző azt mondta, hogy mikropártokból így is van elegendő, ráadásul a siker már a zászlóbontáskor elmaradt. Egyetlen ismert embert sem tudott maga mellé állítani, így pedig legalábbis kétséges az újraválasztásának az esélye – mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!