Maroslelei étolaj – fokhagymagerezdekkel

Maroslele - Helyben termesztett fokhagymával ízesítik majd az étolajat abban a kisüzemben, amelynek felépítésére nemrég 62 millió forintos támogatást nyert Maroslele. A termelés jövőre indul.

Szabó Imre

Nem akármilyen tökmagolaj készül majd abban a kisüzemben, amely jövőre épül fel Maroslelén: ízét az teszi különlegessé, hogy az üvegbe fokhagymagerezdek kerülnek – a falu épp ennek termesztéséről híres. Az étolajgyár 62 milliós beruházással, szinte teljes egészében uniós támogatással, 300 négyzetméteren fog megépülni. A pénzt a falu már megnyerte, a tervek is készen vannak, az építkezés a támogatási szerződés aláírását és a közbeszerzési eljárást követően indul. Ha minden a tervek szerint alakul, jövőre már termelni fog az apró üzem – mondta el lapunknak a polgármester, Martonosi György.

Mint megtudtuk, napi 240–300 kiló tökmagot dolgoznak majd fel, és várhatóan 5–6 ember kap munkát. Valóban kis üzemről van szó tehát, amely elsősorban a helyi igényeket tudja kiszolgálni, valamint egyfajta oktató- és bemutatóhelyként működik. Kapacitását, illetve az előállított termékek skáláját viszont a későbbiekben akár bővíthetik is. Az üzemmel ugyancsak jól járnak a lelei gazdák, akik a vetésforgóba könnyen beilleszthetik a tökmagolaj előállításához szükséges tökfajtákat, és így pluszjövedelemre tehetnek szert.

Magyar–román uniós pályázatból

A beruházást Maroslele egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg – a falu az anyagot Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen nyújtotta be. A sikeres elbírálásnak köszönhetően a másik három érintett településen is hasonlóképp a helyi adottságokra épülő fejlesztésekre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!