Még Horn Gyuláék sem tudták bevenni Vásárhelyt

Hódmezővásárhelyen már az 1990-es években tartott választásokon a jobbközép pártok diadalmaskodtak, az MSZP és az SZDSZ egyszer sem tudott érdemben beleszólni a pártok küzdelmébe. A város közéletét egyértelműen Rapcsák András határozta meg, aki még 1990-ben foglalta el a polgármesteri széket, és azt követően folyamatosan győzött.

Delmagyar.hu

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap Hódmezővásárhelyen, amely az őszi politikai szezonnak adja meg az alaphangját. A csongrádi megyei jogú város 1990 óta a jobbközép erők fellegvárának számít, de mindenképpen érdemes részletesen is áttekinteni a született eredményeket, hogy minél átfogóbb képünk legyen a szeptember 2-i választás esélyeiről.

Az 1990-es országgyűlési választás rögtön meglepetéssel szolgált az alföldi városban. A listás voksolást az MDF nyerte a szavazatok 27,93 százalékával, míg az FKgP 25,29 százalékos eredménnyel a második helyen végzett, amely az országos eredményéhez képest lényegesen jobb szereplés volt. Harmadik helyen végzett az SZDSZ, kevesebb mint 15 százalékos eredménnyel, ami messze elmaradt az országos átlagától.

Rapcsákot választották

A jelöltek versenyét az első körben a listás voksolással szemben a kisgazdák nyerték, az MDF aspiránsa három százalékkal volt lemaradva az első helytől, míg az SZDSZ jelöltje 17 százalékos eredménnyel mindenképpen lemondhatott a győzelemről.

Hódmezővásárhely központja Rapcsák András szobrával. Erős vár. Fotó: Túry Gergely.

Hódmezővásárhely központja Rapcsák András szobrával. Erős vár. Fotó: Túry Gergely.
Az országos fordulattal szemben, miszerint az MDF a második fordulóra jelentősen növelte előnyét a szabad demokratákkal szemben, Hódmezővásárhelyen a kisgazdák futottak be elsőnek. Szabó Lajos, az FKgP politikusa a voksok 61,47 százalékával diadalmaskodott, míg az MDF-es Grezsa Ferenc csak 38,53 százalékot kapott.

Az őszi önkormányzati választáson jelentős politikai fordulat nem történt a városban, szemben az országos tendenciákkal. A legerősebb párt az FKgP maradt, és az MDF és a KDNP képviselőivel együtt többségük lett a városi közgyűlésben. A Fidesz és az SZDSZ összefogása sem volt elég ahhoz, hogy a megyei jogú városban politikai fordulatot csikarjanak ki. Mivel a polgármestert 1990-ben még nem közvetlenül választották, ezért a képviselőknek kellett dönteniük róla, akik Rapcsák Andrást választották Hódmezővásárhely élére.

Szembementek

Az 1994-es országgyűlési választáson a legfőbb kérdés az volt, hogy az egyre erősebb szocialisták képesek lesznek-e győzni az alföldi városban. A listás voksolást az MSZP nyerte 25,5 százalékos eredménnyel, amely még így is több mint hét százalékkal maradt el a párt országos eredményétől.

A városban a jelöltek versenyét az első fordulóban a KDNP színeiben induló Rapcsák András nyerte, aki több mint 11 százalékkal előzte meg a szocialista aspiránst.

A második fordulóban jelentősen visszaesett a részvétel, ami a kereszténydemokrata politikusnak kedvezett. Rapcsák végül 48:33 százalékos aránnyal verte meg Ilovai Zoltánt, az MSZP politikusát. Hódmezővásárhely 18 évvel ezelőtt teljes mértékben szembement az országos tendenciákkal azzal, hogy a KDNP sima győzelmet aratott.

Nem volt fordulat

Az 1994-es önkormányzati választást ismételten a polgári pártok nyerték az alföldi városban. A polgármestert ekkor már közvetlenül választották, ahol Rapcsák természetesen ismételten ringbe szállt. A politikus a szavazatok 76,35 százalékával diadalmaskodott, így semmi kétség nem férhetett a jobboldal sikeréhez.

Az 1998-as parlamenti választás előtt nem sok reményük lehetett a szocialistáknak arra, hogy visszavágjanak a korábbi vereségekért. A listás voksolást a Fidesz közel 40 százalékos eredménnyel megnyerte, míg az MSZP csak 22 százalékot szerzett. Jól szerepelt a városban a MIÉP és a Munkáspárt is, mivel több mint hat százalékot értek el.

Az egyéni jelöltek versenye már az első fordulóban eldőlt, mivel Rapcsák több mint 50 százalékot ért el a választókerületben. Hódmezővásárhelyen a politikus 53,65 százalékot kapott, míg az MSZP csupán 13,71 százalékra volt jó. A dél-alföldi városban ekkor sem történt politikai fordulat, és a jobboldal a korábbi választásokkal szemben még simábban győzött.

Jobboldali uralom

Az őszi önkormányzati választás természetesen nem hozott politikai fordulatot a városban. Rapcsák több mint 60 százalékos eredménnyel nyerte meg a polgármester-választást, míg az MSZP jelöltet sem állított. A képviselő-testületben a jobboldali pártok könnyedén megszerezték a többséget, így nem kényszerült különféle koalíciók megkötésére a városvezető.

Az 1990-es években tartott választásokat egyértelműen a jobboldal uralta Hódmezővásárhelyen, míg a baloldal egyszer sem tudott komoly sikert felmutatni. A jobboldalon belül csupán annyi átrendeződés történt, hogy 1990-hez képest az FKgP fokozatosan háttérbe szorult, és a Fidesz erősödött meg a településen. Az MSZP legjobb eredményét 1994-ben érte el, de akkor sem mutathattak föl egyharmados támogatottságot.

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!