Megosztaná a bankkal Vásárhely az árfolyamveszteséget

Hódmezővásárhely - Mekkora összeget vállal át a közös kockázatviselés jegyében az Erste Bank? – kérdezte levelében Lázár János vásárhelyi polgármester az osztrák pénzintézet elnök-vérigazgatójától. A vásárhelyi önkormányzat 2006-ban 69,4 millió forint értékű svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki. Az idén kezdték törleszteni, 173 forint helyett 251 forintos árfolyamon. A bank válaszol, de nem a sajtón keresztül. <br>

Munkatársunktól

Az árfolyamveszteség megosztását szorgalmazza a vásárhelyi önkormányzat abban a levélben, amelyet [namelink name="Lázár János"] (Fidesz) polgármester és Korsós Ágnes címzetes főjegyző küldött Jelasity Radovannak, az Erste Bank elnök-vezérigazgatójának. Megírtuk: a városvezető csütörtökön arról tájékoztatta a vásárhelyi képviselőket, hogy a 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kibocsátott kötvény törlesztését az idén kezdték, és december végégig 3,4 millió svájci frankot fizetett vissza a város.

Banktitok a válasz

Megkapták a vásárhelyi önkormányzat levelét, amelyet természetesen meg fognak válaszolni, azonban nem nyilvánosan, a sajtón keresztül, a levél tartalma ugyanis a banktitok körébe tartozik – tájékoztatta lapunkat az Erste Bank sajtóosztálya.

A törlesztés azonban nem jelenti azt, hogy el is ismerik a teljes tartozást, miután a 2006-os 173,41 forintos svájci frankhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot. „(...) Nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő (...) választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, (...) tartalmába már semmiféle beleszólása nincs" – olvasható a levélben. Kitér arra is, hogy a vásárhelyi önkormányzat az elmúlt években többször olyan gyakorlatot tapasztalt a bank részéről, amely nem az ügyfelekért felelős partneri viszonyról szólt. Példaként említi a 2008-ban elindított tranzakció kudarcát, amikor a város az akkori 141–145 forintos svájci frank árfolyam mellett forintalapú kötvény kibocsátásával vásárolta volna ki a CHF-kötvényt. Az önkormányzat szerint ennek meghiúsulása súlyos károkat okozott a városnak és a banknak is.

A vásárhelyi önkormányzat arra kéri a bank elnök-vezérigazgatóját, hogy 2012. január 30-áig nyilatkozzanak: a közös kockázatvállalás jegyében mekkora összeget vállal át a bank. Ha a határidőig nem kapnak érdemi választ, akkor minden lépést megtesznek a veszteség közös viselése érdekében, akár bírósághoz is fordulnak. Együttműködés hiányában az országgyűlés jogalkotási és a kormány végrehajtási segítségét kéri a város az ilyen banki magatartás megszüntetésére, és igényt tart a törlesztőrészletek esedékességekor és a kötvény kibocsátásakor érvényes árfolyam különbözetéből adódó összegre – a kockázatviselés arányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!