Megújuló energiák

Hódmezővásárhely - A megújuló energiaforrások közül Vásárhelyen a legelterjedtebb a napenergia, ezt napkollektorok segítségével már mintegy száz háztartás hasznosítja.

Munkatársunktól

Ezek segítségével a melegvíz-költségen spórolhatnak, valamint a fűtésre is rásegíthetnek. A mintegy 1 millió forintos beruházáshoz nem kell engedélyt kérni semmilyen hatóságtól – hangzott el Vargáné Czeglédi Évának, az építéshatósági csoport vezetőjének sajtótájékoztatóján. A szélkerekek telepítéséhez, építéséhez sem szükséges engedély, amennyiben azok teljesítménye az 50 kW-ot nem haladja meg, ezzel például egy szivattyú, vagy más háztartási gép működtethető. Ez a megoldás főleg külterületen, tanyákon lehet életképes. A geotermikus energia egyéni, lakossági hasznosítására is van lehetőség, úgynevezett hőszivattyúval. A fúráshoz kell bányahatósági engedély, a szivattyú működtetéséhez nem. Az említett beruházásokra pályázni is lehet, és a teljes összeg 30 százaléka nyerhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!