Mennie kell az idős házaspárnak a MÁV- lakásukból

A vásárhelyi Enyedi György és felesége, Sarolta napokon belül az utcára kerülhet. Az idős házaspárra a jogerős bírósági döntés után kilakoltatás vár.

Imre Péter

– Öreg fejjel az utcára kerülünk – mondta elkeseredetten a 78 éves Enyedi György, akit feleségével, a 76 esztendős Saroltával jogerős bírósági döntés kötelez a Kistópart utcai, MÁV-lakásuk átadására. A lakás elhagyására többször felszólították már őket.


Enyedi György 1956-tól dolgozott a MÁV-nál, szolgálati lakásként költözhetett az ingatlanba 1976-ban. Munkaviszonya 1992-ben szűnt meg, rokkantnyugdí­jas lett. Onnantól kezdődtek a gondok, ugyanis hivatalosan már akkor vissza kellett volna adnia a lakást. – Soha, még 10 fillérrel sem tartoztunk – mondta szinte sírva Sarolta néni.


A mostani jogerős végzés után halasztást kértek augusztus 15-ig. De nem költöztek ki, mert fia ingatlanába csak szep­­temberben vagy októberben mehetnek felújítás miatt. A MÁV-lakásból, amit tudtak, kipakoltak, az utolsó napokban matracon aludtak a földön. Enyedi György arra hivatkozik, hogy az 1995-ös társasházzá alakításkor komoly hiba csúszott a nyilvántartásba: a helyrajzi bejegyzés az emeleten nem egyezik a lakások ajtószámával. Az övék, a 3-as A4-esként szerepel, a 4-es pedig A3-asként. A többször felajánlott vételi ajánlatra ezért is mondtak nemet, attól tartva, megkérdőjelezhetik tulajdonjogukat. Leveleztek, folyamatosan kérték a korrekciót, hiába. A vásárlást anyagiak is hátráltatták: mozgáskorlátozott gyereket neveltek.


Az ingatlant augusztus 15-én kellett volna átadni a MÁV-nak, de Gyuri bácsi akkor is azt mondta: a bírósági döntés nem az ő lakásukra vonatkozik. A MÁV képviselői viszont állították: nincs semmilyen hiba, a bí­rósági döntés a jól beazonosított, megfelelő ingatlanról szól.


A MÁV kérdéseinkre kijelentette: a lakóval a MÁV határozott időre, munkaviszonyának idejére kötött lakásbérleti szerző­dést. A szolgálati lakás bérleti jogviszonya a bérlő nyugdíja­zása után megszűnt, de ő és csa­­ládja nem költözött ki. Az ingatlan négylakásos épületben van, amelyet a MÁV 1995-ben társasházzá alakított, és 3 lakást eladott az ott lakóknak.


– Az eltelt évtizedekben a MÁV többször felajánlotta a vá­sárlást a korábbi bérlőnek, aki nem élt a lehetőséggel, ugyanakkor jogviszonyát – bár erre a vasúttársaság lehetőséget adott – bérleti szerződés megkötésével sem rendezte, vagyis több év­­tizede jogcím nélkül használja a lakást – közölték.


Mivel a bíróság által megszabott határ­időn belül sem történt meg az átadás, a MÁV a közelmúltban végrehajtási eljárást indított. Emiatt Enyediék vállalták, hogy augusztus 15-én visszaadják a lakást, ami nem történt meg, így végrehajtással tudja csak ér­­vényesíteni a bírósági ítéletet a MÁV – írják válaszukban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!