Mezőhegyesi lovakkal forgatják az új Ben Hurt

Mezőhegyes - A dél-olaszországi Matera város barlanglakásokból álló negyedében hétfőn kezdődött a Ben Hur című film újraforgatása. A világsztárok mellett fontos szerepet kap Joker, Ármány és még két társuk. A gyönyörű, ébenfekete mezőhegyesi nóniuszok húzzák majd Messala kocsiját.

Kovács Erika

 Világversenyre készülnek

Amíg 2016 februárjában moziba ke
rül a Ben Hur, Mezőhegyes addig is nagy dobásokra készül. Július 16–19. között nemzetközi fogathajtó versenyt rendeznek, ami a fábiánsebestyéni világbajnokság előtt az utolsó kvalifikációs lehetőség a versenyzők számára. Szeptember 24–27. között pedig a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának ad otthont a dél-békési város. Ezzel történelmet írnak, hiszen ez lesz az első ilyen jellegű világverseny.

Az eredeti Ben Hurt 1959-ben forgatták. A film 11 Oscar-díjat kapott, máig a képernyő elé szegezi a nézőket.

Négy nóniusz Materában

Ötvenhat év után Timur Bekmambetov rendezésében, az MGM és a Paramount Pictures produkciójában újraforgatják a filmet. A felújításban feltűnik majd Jézus Krisztus története, de a hangsúlyt Ben Hur és a római adóbehajtó fia, Messala közötti küzdelem kapja. A mezőhegyesi nóniuszokat Messala kocsija elé fogják majd.

– [namelink name="Juhász László"] fogathajtó világbajnok és fia a sporton és a tenyésztésen kívül filmes jelenetekhez is képez lovakat. A Ben Hur lovasjeleneteire pályázatot írtak ki az alkotók, amit Juhászék nyertek meg, vagyis ők adják és tanítják be a jelenetekre a lovakat – tudtuk meg Pap Istvántól, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetőjétől. A nagy fogatversenyre minden római kocsi elé más-más színű lovakat fognak, például szürkéket, sárgákat, pejeket, feketéket. A fekete lovak tekintetében nem volt kérdés Juhászék számára, hogy a mezőhegyesi nóniuszok közül válasszanak. Ismerték őket a versenyekről és a Nemzeti Vágtáról is, ahol éppen római kocsi elé voltak fogva – mondta [namelink name="Pap István"].

„A lovainknak nem ilyen sorsot szánunk"

A Ménes Kft. vezetője még a lovak eladása előtt végignézte a régi Ben Hur lovas jeleneteit. Katartikusnak és döbbenetesnek is tartotta, olyan szemmel nézve, hogy mi várhat az ő lovaikra.

– Többektől is azt hallottam, hogy az eredeti film forgatásakor több ló elpusztult. Nagyon nehéz lehetett a forgatás mind a lovak, mind pedig az emberek számára: összeütközés, felborulás... Sajnos versenyeken is előfordulnak balesetek, pedig mindent megteszünk, hogy elkerüljük. De mi van akkor, ha ezt a helyzetet szándékosan idézik elő? A lovainknak nem ilyen sorsot szánunk. Juhász Lászlóék azonban elmondták, már a forgatás előtt felkeresték az alkotókat az állatvédők, és bojkottot helyeztek kilátásba, ha az állatokat veszélynek teszik ki. Szerencsére ma már a filmes technika is sokat változott. Sok minden a számítógépen „történik"... Ez megnyugtató. Kíváncsian várom a filmet.

Torda is helyet kaphatott volna a fogatban, de csak négy lóra volt szükség. A szerző felvétele

Torda is helyet kaphatott volna a fogatban, de csak négy lóra volt szükség. A szerző felvétele
Pap Istvántól megtudtuk, a lovak kiválasztásában a tudás mellett a küllem is szerepet játszott. Fontos, hogy a fogatban nagyjából hasonló lovak szerepeljenek, egyforma testmagassággal, testhosszal, fejtartással. Joker, Ármány, Jadviga és Rubin jól mutat egymás mellett. A négy nóniusz egyébként már a forgatás helyszínén készül a nagyjelenetre.

Ágyútalptól a filmiparig

Ahogy híre ment, hogy mezőhegyesi lovak is szerepelnek az új Ben Hurban, a Facebookon voltak, akik szóvá tették, cirkuszi lovakat csinálnak a nóniuszokból.

– Akik ezt írták, nem gondoltak bele, hogy a nóniuszoknak jelenleg is keressük a helyét. Annak idején ágyútalphúzó lovak voltak, majd hosszú ideig a mezőgazdaságban dolgoztak, de a gépek kiszorították őket. Ma sporthoz, hobbiból, rekreációhoz kellenek a lovak, kisebb számban a rendőrségnek, illetve a filmiparnak, cirkusznak. Úgy gondolom, ha a mezőhegyesi nóniuszok megállják a helyüket egy ilyen film forgatásán, az a fajta erényének számít. Márpedig számunkra nem kérdés, hogy alkalmasak a feladatra – nyilatkozta Pap István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!