Mindenki tesz a mi német szemetünkre

Mindszent - A rendőrség, de a minisztérium sem tudja megmondani, mikor viszik el megyénkből az egy éve ide került német szemetet. Mivel Balástyán és Mindszenten is zárt területen állnak a bálák, és a környezetre nem veszélyesek, nem sürgős az elszállításuk.

Kormos Tamás

A rendőrség, de a minisztérium sem tudja megmondani, mikor viszik el megyénkből az egy éve ide került német szemetet. Mivel Balástyán és Mindszenten is zárt területen állnak a bálák, és a környezetre nem veszélyesek, nem sürgős az elszállításuk. A harminctonnányi német szemetet annak a cégnek kell elvinnie, amelyik idehozta. Határidő nincs.

– Lezártuk a nyomozást a Magyarországra érkezett összesen mintegy négyezer tonnányi német import szemét ügyében. Tizenkilenc magyar gyanúsítottat hallgattunk ki, s kiderítettük, hogy elsősorban kettőnek volt köszönhető az, hogy hazánkba került a hulladék. A többiek csak közreműködtek ebben – tudtuk meg Bornemissza Eleonórától, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

Szemétdombok Balástyán. Valószínűleg itt telelnek a kéretlenül kapott bálák.
Fotó: Karnok Csaba

A lefoglalt számlák, szállítólevelek és okmányok alapján négy németországi, azon belül bajor és baden-württenbergi társaságtól, magánszemélytől jött a hulladékfuvar. A szállításban pedig négy magyar gazdasági társaság vett részt. Ebből egynek csak az adatait használták fel, mert az ügyvezetője semmit sem tudott az egészről.

A Bács-Kiskun megyei rendőrök hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, magán- és közokirat-hamisítás miatt vádemelési javaslatot tettek, melyet elküldtek a kecskeméti ügyészségnek. Mivel több ezer oldalnyi dokumentumról van szó, ítélet várhatóan csak jövőre lesz.

Még június végén Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter személyesen indította útnak Ácsról Németországba az első két kamionnyi szemetet. Eddig összesen több mint kétezer tonnányi illegális hulladék ment vissza a feladónak. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot megkerestük azzal: a két Csongrád megyei település azóta bezárt két hulladéklerakójából mikor viszik el az összesen harminctonnányi szemetet? Myat Kornél, a szaktárca sajtóreferense ezt nem tudta megmondani. Annyit azonban elárult, az illetékes felügyelőség a helyszínen azt állapította meg, hogy a hulladék jelen pillanatban környezeti veszélyt nem okoz, így elszállításának még nincs meg a pontos időpontja.

A sajtóreferens hozzátette, a magyar törvény szerint a hulladék szakszerű kezelésének, illetve a későbbiekben elszállításának költségeit a mindenkori tulajdonosnak, jelen esetünkben a németországi társaságoknak, magánszemélyeknek kell állniuk. Erről jórészt a két ország kormánya, illetve a német tartományok vezetői már megállapodtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!