Mindennapok kihívásai: telefonkönyv nélküli fülkék

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen – ha nem tudjuk fejből a telefonszámot – esélyünk sincs felhívni valakit egy nyilvános készülékről, a legtöbb helyről ugyanis eltűnt a telefonkönyv.

Szűcs Csaba

Húsz, találomra kiválasztott fülkébe léptünk be, ebből csak 7-ben találtuk telefonkönyvet, igaz, azok is 2007-es kiadásúak voltak. A szolgáltatótól megtudtuk, 2003 óta nem kötelező a könyvek kihelyezése és pótlása.

Bosszankodó férfi lépett ki minap a Vásárhelyen, a Szántó Kovács János és a Sárkány utca kereszteződésénél lévő nyilvános telefonfülkéből. Fontos ügyben szerette volna elérni egyik ismerősét, de fejből nem tudta a számát, a telefonkönyvben pedig hiába kereste, valaki több oldalt kitépett abból, köztük azt is, amelyikre szüksége lett volna. – A szolgáltató miért nem cseréli ki a megrongált vagy ellopott telefonkönyveket? - tette fel a kérdést. Kíváncsiak voltunk, másutt mi a helyzet, ezért nyakunkba vettük a várost.

Vásárhelyen tavaly még 74 nyilvános készüléket üzemeltet az Invitel, ma már csak 66-ot találhatunk. Ebből 59 utcai fülkés, 7 pedig különféle épületekben működik. Ezeken havonta körülbelül hétezer hívást bonyolítanak. A Zrínyi és a Csillag utca sarkán kék színű, ütött-kopott fülke áll, benne egy megsárgult 2007-es telefonkönyv, amelyet jó indulattal sem mondhatunk már időszerűnek, még ha az elmúlt két évben a legtöbb szám változatlan is maradt. Több száz méterre innen, a Zrínyi és a Nyizsnyai Gusztáv utca találkozásánál is hasonló a helyzet: megcsonkított, több éves telefonkönyv fogadja a fülkébe lépőt. A Kossuth téren két nyilvános készüléket is található – az egyik kártyával, míg a másik érmével működik -, a fülkéket a közelmúltban újította fel a szolgáltató, telefonkönyvet azonban elfelejtettek tenni bele. Ahogy az út túl oldalán, a Raiffeisen Bank helyi fiókja előtt álló, zöldre festett fülkébe is.

Ha nem ismerjük a számot, nem biztos, hogy tudunk telefonálni. A telefonkönyvek többsége igencsak foghíjas. Fotó: Tésik Attila

Ha nem ismerjük a számot, nem biztos, hogy tudunk telefonálni. A telefonkönyvek többsége igencsak foghíjas. Fotó: Tésik Attila
– A Szegedre induló vonatok menetrendjéről szerettem volna tájékozódni, de nem sikerült felhívnom az állomást - mondta Barna Istvánné, aki az egyik Kossuth téri fülkéből lépett ki. – Bedobtam a pénzt, tárcsáztam, de nem csöngött ki. Biztos rossz számot ütöttem be, de sajnos nem tudom megkeresi a telefonkönyvben, mert nincs. Egyébként ritkán hívok valakit utcai fülkéből, de épp telefonkönyvvel még sohasem találkoztam: vandál kezek széttépik, felgyújtják, vagy egyszerűen elviszik. A porcelángyári nyugdíjas hozzátette: bármikor megtörténhet, hogy valaki rosszul lesz a főtéren, és a segítségére siető embernek ijedtében nem jut eszébe a szükséges segélyhívószám, a telefonkönyv ilyenkor életet menthetne - ha lenne.

A nyilvános fülkékben különben fel kellene tűntetni a legfontosabb segélyhívószámokat: mentők, tűzoltók, rendőrség – Vásárhelyen ez több helyen is hiányzik. Összesen húsz utcai fülkében jártunk, ebből pedig csak 7-ben találtunk telefonkönyvet - ezek mindegyike 2007-es volt.

Vásárhelyi telefonfülkék - KÉPGALÉRIA


Fejes Tibortól, az Invitel lakossági üzletág igazgatójától megtudtuk: régebben évente, az új telefonkönyv megjelenésekor helyezték ki a könyveket, és az elhasználódásuktól függően cserélték azokat. A folyamatos rongálások miatt azonban tavaly már nem is raktak ki újakat, erre egyébként 2003 óta nem is kötelezi a szolgáltatókat a törvény. A tudakozótól ugyanis megszerezhetik az ügyfelek a szükséges telefonszámokat. Az igazgató hozzátette: a társaság vezetése a rongálások számának folyamatos növekedése miatt úgy döntött, hogy idén tavasszal leszereli nyilvános fülkéiből a telefonkönyveket és azok tartóit is.

Kevés a kártyás

A kártyás készülékek az 1990-es évek végén voltak a csúcson, mára az érmések lettek a népszerűbbek. Előbbiből Vásárhelyen csak egy-kettő üzemel, ehhez a postán lehet kártyát vásárolni, 500 és 800 forint értékben. Az érmés telefonok tízessel, húszassal, ötvenessel és százassal működnek. A készülékbe telefonálás előtt minimum 40 forintot be kell dobni, a tudakozó díja 80 forint.

Címkék#telefon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!