Mocsarasodik Mártélyon a Tisza holtága

Mártély - Tanösvénybővítés, erdei tornapálya, vízitúra-útvonal, mini arborétum kialakítása: sorolhatnánk azokat a fejlesztéseket, melyeket a vásárhelyi önkormányzat tervez a hozzá tartozó mártélyi üdülőterületen.

Kormos Tamás

Ennek érdekében pályázatokat adnak be, melyek összértéke elérheti a 100 milliót. A legnagyobb problémát azonban a holtág elmocsarasodása jelenti.

A vásárhelyi önkormányzat kiemelten kezeli a mártélyi üdülőterületet. Folyamatosan keresi azokat a pályázati lehetőségeket, melyek segítségével különféle fejlesztéseket valósíthat meg. Ilyen például a már meglévő tanösvény bővítése a déli irányban. Ezenkívül egy erdei tornapályát, illetve egy vízitúra-útvonalat is szeretnének kialakítani. Az üdülőterületen kerékpárút is épülne, így a biciklisek testközelből ismerhetnék meg a természetet. A fejlesztésből a Bodnár Bertalan Oktatóközpont sem marad ki. A létesítmény eszköztárát bővítenék, állandó kiállításokat szerveznek. A központ udvarán pedig egy olyan mini arborétum lehetne, mely a holtágra jellemző növényvilágot mutatja be.

A kártékony vízi növények írtása jelentős költségeket emészt fel. Fotó: Tésik Attila
A fenti elképzelésekre összesen százmillió forint értékben pályázik a város az úgynevezett Norvég alapból. A legutóbbi tiszai árhullám levonulta után 11 millió forintot nyertek a megsérült utak helyreállítására. Az esztendők óta pusztuló, úgynevezett Druzsbatelepet felszámolták, s jelenleg is dolgoznak a vásárhelyi önkormányzat munkásai a törmelékek, a hulladék elszállításán.

A legnagyobb problémát most azonban az jelenti, hogy a holtág lassan elmocsarasodik. Már néhány évvel ezelőtt olyan vízi növények jelentek meg, melyek a rothadó, nitrátban gazdag környezetben érzik jól magukat. Ezek irtása is jelentős költségeket emészt fel. Nemcsak környezetvédelmi, hanem turisztikai szempontból is gondot okoz, ha romlik a vízminőség. Ugyanis a romló körülmények miatt elmaradnak a látogatók, így nem térül meg a befektetés.

A vásárhelyi önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint komoly veszélyt jelent a holtág élővilágára, ha a nemrég átadott mártélyi községi szennyvíztisztítóból tisztított, de nitrátban igen gazdag víz kerül továbbra is a holtágba az élő Tisza helyett.

Már évekkel ezelőtt is gondot jelentett a túlburjánzó rucaöröm. Fotó: Tésik Attila
Ennek veszélyét szakvélemény is igazolja, nagyobb esőzéseknél jelentős mennyiségű nitrátos víz kerül a holtágba. Vásárhelyen sérelmezik továbbá, hogy a szakhatóság által előírt, kötelező környezeti hatástanulmányról hallgatnak Mártélyon.

Mártélyon nem értik

– Nem értem a vásárhelyiek aggodalmát. Most zárult le a csatornázással kapcsolatos nyomozás, és semmi szabálytalanságot nem találtak – reagált Balogh Jánosné mártélyi polgármester. A község első embere szerint nem tőlük, hanem az üdülőterület derítőiből kerül évtizedek óta a szennyvíz a holtágba. A polgármester hozzátette, amióta működik a szennyvíztisztítójuk, abból egy csöpp sem folyt a holtágba. A csatorna kezelője, a Tisza–Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat ezt megerősítette: eddig olyan alacsony volt a kivezető árokban a vízszint, hogy semmit sem kellett átemelniük a szivattyúknak. Sőt nyáron gyakorlatilag ki is száradt a csatorna.

Címkék#Mártély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!