Most tapasztalták meg igazán, mit is tudnak a felújított árkok - Jól vizsgázott az új rendszer Székkutason

Jól vizsgázott Székkutason a nemrégiben felújított csapadékvíz-elvezető csatornahálózat. Az elmúlt napokban hatalmas esőket kapott a település. Ha nincsenek a felújított árkok, bajban lettek volna.

Kovács Erika

A székkutasi önkormányzat a 2010-es nagy belvíz után döntött a belvízelvezető csatorna­rendszer felújításáról. Akkor ugyanis olyan nagy volt a víz a településen, amivel nem bírtak el a településen lévő árkok. A bel­­területi vízelvezető rendszer rehabilitációjának első üteme 2012-ben készült el. A település orosházi oldalán 80 millió fo­­rintból mélyítették, tisztították ki az árkokat, illetve végezték el a szükséges korrekciókat. Egy másik pályázaton 220 millió forintot nyert az önkormányzat a második ütemre, amiből 2017 őszére mintegy három kilométer hosszan újították fel a vízelvezető rendszert. 2800 méteren betonaljat is kaptak az árkok. Három szűk utcában zárt csatornát építettek. Az elmúlt két évben nem igazán tapasztalták meg a helyiek, milyen fontos is volt a beruházás: elég az elmúlt nyár és az idei tavasz aszályos időszakára gondolni. Az elmúlt napokban azonban többször is úgy esett az eső Székkutason, mintha dézsából öntötték volna.

Az önkormányzat 2 évvel ezelőtt 220 millió forintból újított meg 3 kilométernyi árkot. Fotó: Kovács Erika

Az önkormányzat 2 évvel ezelőtt 220 millió forintból újított meg 3 kilométernyi árkot. Fotó: Kovács Erika

– Épp most vagyunk terepszemlén Rostás Péterrel, településünk alpolgármesterével – mondta Szél István, Székkutas polgármestere. – Hogy mennyi eső esett az elmúlt napokban Székkutason? Még nem írtuk össze. De több mint 100 milli­méter, az biztos. A település ha­­tárában a kerékpárút egy szakasza még most is víz alatt van, a mellette lévő árok pedig csordultig telt. Az út fejlesztésekor nem jól oldották meg az árkolást. Nincs kivezetése és kicsi a mélysége. Szerencsére a település többi részén nincs ilyen gond. A felújított csapadékvíz-elvezető rendszer szépen viszi a vizet. Ha ezt a beruházást nem hajtjuk végre két évvel ezelőtt, akkor lehet, hogy most kapkodnunk kellett volna a szivattyúk után – vélekedett a polgármester.


Szél István elmondta, a prog­ramnak lesz folytatása. Fi­­gyelik a pályázati lehetőségeket, hogy a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésének harmadik és negyedik ütemét is megvalósíthassák.

Címkék#Székkutas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!