Negyedmillió méhet kellett elégetni

Hódmezővásárhely - Kaptárral együtt égették el azt az öt méhcsaládot, amely az egyik legveszélyesebb betegséget kapta el Vásárhelyen. A főállatorvos Béke-telepen zárlatot rendelt el, ami egészen áprilisig tarthat.

Antal Sándor

Tudta?


A méh az egyetlen rovar, amely ember számára fogyasztható táplálékot készít. A méheknek négymillió virágot kell találniuk 1 kilogramm méz előállításához. Keresgélés közben mintegy 180 kilométert repülnek.

– Öt család kapta el a vírust, azokat már kaptárral együtt elvitték a fehérjefeldolgozó munkatársai, és elégették – mondta az a vásárhelyi férfi, akinek mézelő méhei a nyúlós költésrothadás nevű betegséget kapták el. Emiatt a vásárhelyi járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztálya a Mester utca 30. számtól, azaz a járványgóctól számított 5 kilométeres sugarú területen zárlatot rendelt el.


– 25 éve foglalkozom méhészettel, azóta nem találkoztam ezzel a fertőzéssel. Ilyenkor a fertőzött méhcsaládokat meg kell semmisíteni, hogy a többi ne kapja el – folytatta a férfi, aki kérte, a nevét ne írjuk le. Elmondta, 25 méhcsaládja volt. Egy családhoz 40-50 ezer darab rovar tartozik. Ellenőrzéskor az egészségügyi felelős vette észre a problémát, aki értesítette a főállatorvost.


– A nyúlós, más néven amerikai költésrothadás a mézelő méhek egyik legveszélyesebb, nagy kárt okozó fertőző betegsége – válaszolta megkeresésünkre Borka Attila. A járási főállatorvos hozzátette, a betegségért egy spórás baktérium felelős, amely a méhek lárváinak rothadását, pusztulását, végső soron egy méhcsalád kihalását okozza.


– A megbetegedések viszonylag gyakoriak hazánkban a méhészkedés felvirágzása, a méhcsaládok számának megugrása és a méhvándorlás miatt, de a betegség más állatra vagy emberre nem veszélyes – folytatta a főállatorvos.


A fertőzött méhészeteket 60 napig kell megfigyelni. Ez idő alatt folyamatosan ellenőrzik a családokat. A jelenlegi zárlat akár április végéig is elhúzódhat a költésmentes időszak, azaz az ősz és a tél miatt – zárta [namelink name="Borka Attila"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!