Nem lehet csalni az e-naplóval

Hódmezővásárhely - Közel egy éve csak elektronikus naplóval dolgoznak a vásárhelyi Gregus-szakközépben. A tapasztalatok meggyőzték az önkormányzatot: a szakképző központ összes intézményében rendszeresítik az e-naplózást.

Imre Péter

A vásárhelyi Gregus Máté Tagintézményben 2008 őszén pár osztályban kísérleti jelleggel kezdték alkalmazni az elektronikus naplózást, majd tavaly tavasztól az egész iskolában bevezették. Jelentős könnyebbség, hogy 550 diákra 350 számítógép jut – mondta el Kurusa József, a középiskola műszaki igazgatóhelyettese. A tanáriban és minden teremben található gép, így a pedagógus azonnal rögzítheti a változásokat: érdemjegyet, hiányzást, késést. A szegedi Németh Tamás által kiépített rendszer naprakész statisztikákkal szolgál. A tanulók teljesítményét a szülők, kollégisták esetében pedig a Cseresnyés nevelőtanárai is figyelemmel kísérhetik. Az adatokhoz kóddal férhetnek hozzá az érintettek.

– Nyugodtan állíthatom: mindenki használja, elfogadta, és élvezi az előnyeit az e-naplónak – közölte Kurusa József. – Több szülőtől kaptunk visszajelzést, hogy az interneten – akár egy okos mobiltelefon vagy egy PDA segítségével – rendszeresen megnézi gyermeke jegyeit. Ezzel a sumákolás is megszűnt, lejárt a dupla ellenőrzők kora: értelmetlen külön otthoni használatra is tartani egyet.

A diákok az iskola aulájában lévő számítógépeken is tájékozódhatnak a jegyeikről. Fotók: Karnok Csaba

A diákok az iskola aulájában lévő számítógépeken is tájékozódhatnak a jegyeikről.
Fotók: Karnok Csaba

A szakember még elmondta: az e-napló csalásbiztos. A diákok csak úgy tudnának „betörni" a rendszerbe, ha ellopnák tanáruk jelszavát, kódját. Ha ez sikerülne, a jegyet akkor sem érdemes kozmetikázni: az adatbázist mindennap mentik egy szerverre, és pillanatok alatt kiderülne a hamisítás. Erre még nem volt példa, arra viszont igen – mesélte Kurusa –, hogy a diák jelezte, elfelejtették beírni az osztályzatát. Nem egyest reklamált.

– Tetszik, hogy megnézhetem az osztálynaplóba írtakat – árulta el a 9. B-s Csapó Péter, aki barátaival, Kecskeméti Csabával és Szabó Bencével böngészte az e-naplót az aulában elhelyezett komputeren. – Hetente kétszer-háromszor megnézem a jegyeimet, a szüleim is használják, képben vannak mindenről, ami velem történik.

Bevált az elektronikus napló, amely a sumákolást is megszüntette.

Bevált az elektronikus napló, amely a sumákolást is megszüntette.
A kedvező tapasztalatok miatt Vásárhely a közeljövőben az integrált szakképző központ összes intézményében bevezeti az e-naplózást.

Szeged: igen, megye: nem

Szegeden a 7 önkormányzati középiskola közül hatban használnak elektronikus naplót, egyben jövőre tervezik bevezetni, míg a 19 általános iskolából jelenleg egyben alkalmazzák, de a többiben is szeretnék rendszeresíteni. A 17 megyei fenntartású intézmény között 12 középiskola van, ezekben nincs e-naplózás, de a Batsányiban – tudtuk meg – szeretnék egy-két éven belül bevezetni.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!