Országosan is egyedülálló a képzőművészeti seregszemle - A Vásárhelyi Őszi Tárlat 66 éve

Hódmezővásárhely - A Vásárhelyi Őszi Tárlat 66 éve része a város életének, ezért kicsit megismerkedünk eddigi históriájával, amelyet két szobrász, az első Tornyai-plakettes Medgyessy Ferenc és a tavalyi, Ámmer Gergő foglal keretbe. Az idei, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat október 5-én nyílik és december 1-ig látogatható.

Imre Péter

– Több festményt is beadtam az idei, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, egyiket sem válogatták be. Nagyon nehéz bekerülni, mert ebben az évben is közel 700 mű közül kellett kiválasztania 200-at a zsűrinek. A döntést el kell fogadni és a csalódás ellenére, vagy azzal együtt az a véleményem, hogy ez egyik legjobb, legszínvonalasabb, legrangosabb kiállítás – mondta Bányai Béla vásárhelyi festőművész.

Hagyomány és színvonal

A Vásárhelyi Őszi Tárlatot az országban egyedülállóan, közel hét évtizede minden évben megrendezik. Egyediségét a szakemberek és művészek szerint töretlen hagyománya, folyamatossága, magas színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Már a rajt, 1954 óta.


Nincs rá példa az országban – Európában is csak pár helyen, például ilyen a Velencei Biennálé, de azt kétévente tartják –, hogy immár 66 esztendeje folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

Annak idején a kezdeményezők Galyasi Miklós múzeumigazgató, Kurucz D. István és Almási Gyula Béla festők, valamint Szabó Iván szobrász voltak. Céljuk egy karakteres, egyedi kiállítás megrendezése volt, ezért olyan művészeket hívtak meg az első tárlatra, akik valamilyen módon kötődtek Hódmezővásárhelyhez. Az első 1954. október 8-án nyílt meg a Tornyai János Múzeumban. Szinte biztos, az alapítók sem gondolták, hogy olyan jelentős, évtizedeken átívelő rendezvényt hívnak életre, amely a város legmeghatározóbb és legjelentősebb kulturális eseményévé válik.

 

A Vásárhelyi Őszi Tárlaton együtt szerepelhetnek befutott és pályakezdő művészek. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A Vásárhelyi Őszi Tárlaton együtt szerepelhetnek befutott és pályakezdő művészek. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Tornyai-plakett

Az első négy évtizedben a meghívandó személyek listáját az Előkészítő Bizottság állította össze, az invitálásról 1996 óta a rendező-kurátor, Pogány Gábor művészettörténész és a bizottság közösen dönt. A kiállítás alapvetően meghívásos, de a pályázók miatt szükséges zsűrizni.


Már az első kiállításkor létrehozták azt a díjat, amit a város híres festőművészéről, Tornyai Jánosról neveztek el Tornyai-plakettnek. A plakett Szabó Iván munkája, és egy alkotó csak egyszer kaphatja meg. Eleinte erkölcsi, majd 1966 óta anyagi elismerést is jelent, tavalytól 1,5 millió forint a jutalom.


A hagyományokhoz hozzátartozik, hogy a kiállítás minden év október első vasárnapján délben nyílik. Az idei kivétel, mert október 6., az aradi vértanúk emléknapja „közbeszólt", ezért szombaton nyitja kapuit. A megnyitón adják át a Tornyai-plakettet – az elsőt 1954-ben Medgyessy Ferenc szobrászművész vehette át, és a legutóbbi, a tavalyi is szobrásznak, Ámmer Gergőnek jutott –, valamint a munkajutalmakat és a felajánlott díjakat. A helyszín 2003-ig a Tornyai János Múzeum volt, azóta az Alföldi Galéria földszinti termei. Az első tárlatnak még nem volt katalógusa, azóta azonban minden évben impozáns kiadvány dokumentálja, amelyben a kiállító művészek egy-egy alkotása látható. 2003-ban, az 50. tárlat alkalmából 50 művész, 100 mű címmel a Tornyai-plakettesek munkáiból láthatott kiállítást a közönség az Alföldi Galériában.

Rekord és ötlet

Térjünk vissza a mába. Hézső Ferenc Munkácsy-díjas, Tornyai-plakettes vásárhelyi festőművész folytatja páratlan sorozatát: 1961 óta küld be műveket az őszi tárlatra és mindig válogattak be tőle festményt – most is, kettőt. Bányai Béla pedig azt javasolja a szervezőknek, tartsanak olyan (mellék)kiállítást, ami főként a vásárhelyi közönségnek szólna, vásárhelyi festőkkel.


– A Vásárhelyi Őszi Tárlat specialitása, hogy egyvelege a meghívásos és a szabad beadású kiállításoknak. A legtöbb helyen már digitálisan zsűriznek, mi ragaszkodunk ahhoz, hogy személyesen, élőben nézzünk és vizsgáljunk meg minden alkotást. Elég fárasztó, kimerítő, de megéri – közölte Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a idei tárlat társrendezője. Hozzátette: az egyik fő jellemző, hogy egy kiállításon együtt szerepelhetnek befutott, sikeres művészek és a tanulmányaikat éppen befejező, pályájuk elején járó fiatalok, illetve az országos elismertségű és a helyi alkotók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!