Összeírják a közalkalmazottak devizahitelét az önkormányzatok

Csongrád megye - Csütörtökig nyilatkozhatnak a települések arról, mekkora lakáscélú devizahitele van a közalkalmazottnak és köztisztviselőknek. Szegeden a napokban küldték ki a kérdőíveket, Hódmezővásárhely korábban elkezdte az adatok összegyűjtését.

Gonda Zsuzsanna

A szegedi önkormányzat pénteken e-mailben kapta meg a Belügyminisztérium levelét arról, hogy legkésőbb csütörtök délig írják össze és küldjék el, hogy a köztisztviselők és közalkalmazottak közül hányan rendelkeznek lakáscélú devizahitellel, mekkora a tartozás összege devizában és forintban számolva, illetve hányan kívánnak élni a végtörlesztés lehetőségével. Az adatokat nem névre szólóan és nem egy főre lebontva kell megadni, hanem összesítve. Az is érdekli a levelet jegyző [namelink name="Tállai András"] önkormányzati államtitkárt, ha egyetlen érintettnek sincs devizahitele.

1300 milliárd forintnyi igény

A Népszabadság keddi cikkében kiszámolta, mennyibe kerülne az állami alkalmazottak megsegítése a munkaadók által adható maximum 7,5 millió forintos végtörlesztési támogatással: „ha a munkavállalókra is igaz, ami a háztartásokra, akkor a 700 ezer állami alkalmazott negyede, vagyis 175 ezer devizahiteles foglalkoztatott kérheti majd a támogatást munkáltatójától. Ha mindannyian igénybe vennék a maximális 7,5 millió forintot, munkáltatóik összesen több mint 1300 milliárd forintnyi igénnyel találnák szembe magukat. De ha minden igénylőre átlagosan csak egymillió forint jutna, az is 175 milliárdos kiadást jelentene. A büdzsének aligha lehet ekkora mozgástere" – írja a lap.

Az adatszolgáltatás önkéntes – közölte [namelink name="Solymos László"] alpolgármester, aki érdeklődésünkre elmondta: a tárca a levélben nem indokol, az államtitkár csupán annyit ír, hogy megkísérlik felmérni a köztisztviselők, közalkalmazottak és a Munka Törvénykönyve alá tartozók által felvett lakáscélú devizahitelek állományát.

Az [origo] hírportál viszont úgy tudja, a kormány a devizahiteleseket megsegítő csomag újabb elemét készíti elő a lépéssel.

Solymos László elmondta: intézményeikhez elküldik kitöltésre a táblázatokat, de nagyon kevés az idő.

A vásárhelyi önkormányzat már hetekkel ezelőtt megkezdte az adatok összegyűjtését, de úgy tudjuk, ott részletesebb felmérés készült. Információink szerint rákérdeztek a gyerekek számára, hogy a dolgozó vásárhelyi vagy bejáró-e, illetve arra is, hogy mennyi a fizetése. Lapunk korábban érdeklődött a felmérés okáról, de akkor nem kaptunk tájékoztatást. Most [namelink name="Göbl Vilmos"], a polgármesteri hivatal sajtóreferense e-mailben azt írta: azért érdeklődtek a közalkalmazottak által felvett hitelek felől, mert a polgármesteri hivatal „szerette volna felmérni annak a lehetőségét, hogy miként nyújthatna segítséget a devizaalapú hitelek törlesztéséhez, a végtörlesztéshez. Az önkormányzat a Belügyminisztériumtól függetlenül érdeklődött, a saját lehetőségeit igyekezett felmérni a kérdésben."

A makói önkormányzattól hétfőn azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a városban nincs devizahitel-összeírás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!