Öt év alatt 115 ingyentelket osztottak ki Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Félmilliárd forint értékben jutott 115 házaspár ingyen építési telekhez Vásárhelyen. Még 2003-ban döntött a telekosztásról a közgyűlés azért, hogy Vásárhelyen tartsa a fiatalokat.

Török Anita

5 év alatt 115 ingyentelek talált gazdára Vásárhelyen, mintegy félmilliárd forint értékben. A 400–600 négyzetméteres, közművesített önkormányzati területek kiosztásáról még 2003-ban döntött a közgyűlés, hogy a városban tartsa a fiatal párokat. Makó András aljegyző szerint eddig sikerült is megvalósítani a célt. Az önkormányzatnak csupán 2 felépült ház esetében kellett hozzájárulnia az eladáshoz – a városnak ugyanis 20 évig elidegenítési és visszavásárlási joga van. Pénzügyi, illetve magánéleti válság miatt váltak meg az ingatlanoktól – hallottuk Makó Andrástól.

Először a Béketelepen találtak gazdára telkek. Így született meg a Soós István utca. A szerző felvétele

Először a Béketelepen találtak gazdára telkek. Így született meg a Soós István utca.
A szerző felvétele

A telkekért egy fillért sem kér az önkormányzat, azonban bizonyos feltételeknek meg kell felelniük a pályázóknak. A házaspároknak 35 év alattiaknak kell lenniük, 2 gyermeket kell vállalniuk, és 2 év alatt kell felépíteniük otthonukat. Utóbbi határidőt rugalmasan kezelik. Az elmúlt 5 évben 15-en fordultak határidő-módosítással a közgyűléshez. 115-ből pedig 110 ház épült fel – tudtuk meg az aljegyzőtől.

Annak idején az első 18 telek kiosztásával egy új utca is született Vásárhelyen, a Béketelepen – Soós Istvánról nevezték el. Itt tízszeres volt a túljelentkezés. Az elmúlt 5 év alatt osztottak telket a Léva, a Damjanich utcában, a Szellő soron, az Arany utcában és környékén, a Mester, a Fürkehalom és a Csáki Kálmán utcában, ahol így szintén egy új utca alakult. 1-1 telek gazdára talált már a külterületen, pontosabban Batidán és Erzsébeten is. A városban jelenleg nem tudnak több területet biztosítani, Öreg-Kishomok jöhet szóba – mondta Makó András.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!