Petra néni mindenben segít nekünk!

Hódmezővásárhely - Hetente két nap minden órán "tanítványai" mellé ül az iskolapadba Béleczki Petra. A vásárhelyi Varga Tamás iskola 23 éves mentora tanulmányaikban is segíti a diákokat.

Török Anita

– Petra néni mindenben segít nekünk! Azonnal elmagyarázza a szöveges feladatot vagy a szőlő részeit – hadarták egymás szavába vágva a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola tanulói, Németh Dzsenifer és Rácz Anita. Petra néni, azaz Béleczki Petra mindössze 23 éves. Hárman egymásba karolva csacsogtak – azt gondolhatnánk róluk: barátnők. Ennél azonban komolyabb dologról van szó, Petra a két lány mentora, azaz a tanulmányaikban segít nekik.

Hetente két nap – kedden és pénteken – minden órán az iskolapadban ül mellettük az angol–matematika szakos tanárnak készülő szegedi egyetemista. Szó szerint együtt tanul az ötödikes lányokkal és két osztálytársukkal.

Dzsenifer, Petra és Anita együtt tanul. Fotó: Karnok Csaba

Dzsenifer, Petra és Anita együtt tanul.
Fotó: Karnok Csaba

– Amióta Petra néni segít, javultak a jegyeink. Főleg a matekkal és a környezettel küszködünk – magyarázta továbbra is lelkesen a két diák. Arra a kérdésre, hogy a fiúkat is kitárgyalják-e, cinkosan összenéztek. Az iskolán kívüli közös programokról szívesebben meséltek. Jártak például a szegedi füvészkertben. A kirándulást a diákok csak úgy kommentálták: „olyan jó volt, mint egy valóra vált álom". Voltak a megasztáros Gáspár Laci koncertjén. Miután Petrát is szóhoz engedték jutni, megtudtuk, mit jelent számára a mentori munka.

– Az egyetem alatt nincs lehetőség arra, hogy diákokkal foglalkozzak. A mentorsággal viszont már most a valós iskolai életbe kóstolhatok be, igazi problémákkal szembesülök, valódi nehézségekre kell megoldást találnom – árulta el Petra, aki egyébként két éve önkéntesként dolgozik a Bátor Táborban is. Elmesélte, hogy tavaly szeptemberben, amikor elkezdte a munkát, már a második napon azzal fogadta az egyik kis tanítványa: „De jó, hogy jött, Petra néni!"

3 iskolában 13 mentor

Az idei tanévben a Szent István, a Klauzál Gábor és a Varga Tamás Általános Iskolában összesen 13 mentor segíti a halmozottan hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatását és beilleszkedését. A program harmadik éve működik a városban.

Címkék#diák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!