Politológus: Nincs szükség Márki Zay-ra Vásárhelyen

Az EP-választások alkalmával Magyarországon nagyot nyert a Fidesz, miközben az ellenzéki térfél totálisan átrendeződött - így összegezte a nemrégiben megtartott EU-s voksolás tanulságait a Promenad.hu-nak Török Gábor politológus.

- Ma voltaképpen csak három egyértelmű radikális jobboldali sikertörténet van Európában: Orbán Viktor politikája, a lengyel kormányerők sikerei és Salvini mozgalma. Az Európai Néppárt egésze, ha gyengült is, a vártnál jobban meg tudta tartani pozícióját; azok az érvek, hogy a pártcsaládnak jobbra kellene nyitnia, megbuktak – kezdte Török Gábor, hozzátéve: véleménye szerint ennek fényében a magyar miniszterelnök a Néppártban maradásban érdekelt, mert érzi, hogy az európai politikára innen tud majd befolyást gyakorolni.


Magyarországon az európai választások gyökeresen felforgatták a politikai erőviszonyokat, és elsősorban az ellenzéki térfélen vezettek fontos változásokhoz. Hosszú távú politikai következményekkel járhatnak ugyanis: pártok eltűnését és felemelkedését hozhatják. A jobbik teljesen összeomlott, Márki Zay Péter politikája pedig zsákutcába futott.


Ha többet szeretne olvasni a Promenad interjújából, akkor kattintson IDE>>>


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!