Pusztul a Hód-tavi csata emlékműve

A 47-es főút mellett áll a soha be nem fejezett emlékmű. Freskót festettek bele, a rossz minőségű vakolat miatt tönkrement.

Imre Péter

Sipos Róbert főszervező a Hód-­­tavi (rock)csata rendezvényen mesélt arról a soha el nem készült emlékműről, ami az egykori csata helyszínének közelében, a 47-es főút mellett áll. Értesülése szerint az emlékmű fel nem állított darabjai valamelyik vásárhelyi raktárban sínylődnek – ezt többen állították neki.

Az emlékmű történetéről Szenti Tibor vásárhelyi író, nép­­rajzkutató elmondta: még a 2000-es évek előtt álmodták és tervezték meg, a felvitt vakolatra Szalay Ferenc és Csete Ildikó festett freskót. De még készen sem lettek, a rossz minőségű vakolat lejött, az al­kotás megsemmisült. Később a vakolatot elkészítették megfelelő minőségben, a freskót azonban nem festették újra.

Így nézett ki egykor az emlékmű belseje, kifestve.

Így nézett ki egykor az emlékmű belseje, kifestve.

A kunsüveget formázó em­lékmű jelenleg belül szürke, még az állványok is láthatók, és már legalább 20 éve nem történt ott semmi. Mára a piros tető is csak napszítta rózsaszín. Amire emlékeztetne: a történelmi írások szerint a város te­­rületén zajlott a Hód-tavi csata 1282. augusztus 18-án, amelyben IV. (Kun) László király le­győzte az ellene fellázadt kun sereget, és ezzel megszilárdította hatalmát.

A Hód-tavi (rock)csata nevű rendezvényen kívülre vetítették az egykori belsőt.

A Hód-tavi (rock)csata nevű rendezvényen kívülre vetítették az egykori belsőt.

A Hód-tavi csata emlékmű­vével kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot. Választ későbbre ígértek.


 

Címkék#emlékmű

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!