Rendőrnek készül a roma Sándor

Ajtai Klaudia ügyvéd, ifj. Matyi Sándor rendőrnyomozó szeretne lenni - roma származásuk miatt azonban tanulmányaik során is meg kell küzdeniük az előítéletekkel. Diákmunkával, a pályázati lehetőségek megtalálásával segít nekik a nemzetiségi önkormányzat.

Imre Péter

– Az Útravaló programmal már hetedikes koromtól segít anyagilag a cigány nemzetiségi önkormányzat – kezdte történetét a 17 éves vásárhelyi [namelink name="ifj. Matyi Sándor"]. – Ezt még annak idején a már megszűnt Macika, vagyis a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány hívta életre, de még mindig működik.


– A makói Juhász Gyula Református Gimnázium tanulója jövőre végez, az érettségi után a Rendőrtiszti Főiskolára szeretne bejutni. Komoly céljai vannak a pályán, a megyei rendőr-főkapitányság ösztöndíjasa is.

 

Ifj. Matyi Sándort évek óta segíti a cigány nemzetiségi önkormányzat. Tudott élni a lehetőséggel Fotó: Imre Péter

Ifj. Matyi Sándort évek óta segíti a cigány nemzetiségi önkormányzat. Tudott élni a lehetőséggel Fotó: Imre Péter


Tudni kell kezelni az előítéleteket


– Gyermekkori vágyam, hogy nyomozó legyek, a családban édesapám unokatestvére rokon szakmában, a büntetés-végrehajtásban dolgozik. Talán kicsit nehezíti majd a dolgomat, hogy megkülönböztetést mindenütt tapasztalunk, előítéletekkel is találkozunk, de ezek nem veszélyesek, tudni kell kezelni – mondta Sanyi.


Klaudia ügyvéd lesz


A továbbtanulásban ösztöndíjjal, önköltség-támogatással segíthet az Út a diplomához program, a pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma írta ki. A pályázatok augusztus 12-étől folyamatosan benyújthatók. A cigány fiatalok és családjaik figyelmét a nemzetiségi önkormányzat hívja fel a pályázati lehetőségekre. Ajtai Klaudiánál ehhez nincsenek meg a feltételek, önköltségesként tanul. De a vásárhelyi önkormányzattól, a Bursa Hungarica révén és a cigány nemzetiségi önkormányzattól is kapott segítséget.



– Ügyvéd szeretnék lenni, és az is leszek, jövőre végzek – jelentette ki a 23 éves lány, aki az SZTE Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója. A nemzetiségi önkormányzat azzal tudta segíteni, hogy idén a szervezetnél tölthetett el 1 hónapot diákmunkán, tavaly pedig a városnál.

 

Küzdeni és teljesíteni kell


– Eddig a legtöbbet magamnak és a családi motivációnak köszönhetek tanulmányaim során. Bizonyítom: végig lehet és kell csinálni, mert a tanulás az egyetlen út a jövőbe. Persze mikor bekerülünk például az egyetemre, vannak félelmeink, elfogadnak-e, ugyanolyan értékes tagjai leszünk az új közösségnek. Ezeket vállalni kell, és küzdeni, a teljesítményt mindenütt elismerik – közölte zárásként Klaudia.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!