Rengeteg szilva potyog le a fákról Vásárhelyen a házak előtt és megy veszendőbe

Vásárhelyen rengeteg a szilvafa a házak előtt. Szinte nincs olyan utca a belvárost leszámítva, ahol ne lenne. A legtöbb helyen nem gondozzák, letörnek az ágak a termés súlya alatt, a szilva a járdára, az árokba hullik, és kárba vész. Nagy pazarlás. Ahol szedik, lekvárt és pálinkát készítenek belőle.

Imre Péter

– Amikor megvettük a házat, már itt álltak a szilvafák, és ennek már legalább 20 éve – mondta Rozsos Pálné Erzsébet, akivel Vásárhelyen, a Szent László utcán beszélgettünk. – Folyamatosan szedik, olykor egy ismerősük, Sanyi bácsi is segít, vigyáznak rá, nehogy kárba vesszen a termés, lekvárt főznek belőle. Finom és rendben tartja a bélműködést is – közölte Erzsébet.


Kis János portája előtt a járdán és az árokban is sok a szilva, azt mondta, „ez az eleje, még cefrébe sem jó". Ő sem eladásra termel, pálinka, befőtt, lekvár készül a kék gyümölcsből.


– Ha valaki erre jár, leszed és megeszik pár szemet, nem szólok, de akadnak, akik kosárral, nejlonzacskóval érkeznek szüretelni, azt nem engedem. Egyébként minden reggel felszedem a javát – mondta, és hozzáfűzte: a nagy hőség is hozzájárult ahhoz, hogy jobban potyog a szilva, mint a korábbi években.


Sétánk során a Szent László és a Károlyi utcán találtunk gondozott, ápolt szilvafákat, ágaikat alátámasztották karóval, és biztosan folyamatosan szedték a termést, mert sem alattuk a gyepen, sem a járdán nem láttunk egyetlen szemet sem. De inkább az a jellemző, hogy az elhanyagolt fáknak a termés súlya alatt letörik az águk – a Holló és Károlyi utcán is volt ilyen –, és a járdán is a lehullott szilván taposunk. Megkockáztatható, hogy évente több mázsa megy kárba.


– Biztosan nem várnék addig, míg letörik az ág, hamarabb leszedném a szilvát. Ha nem győzném, vagy nekem nem kellene, meghirdetném, hogy jöjjenek, vegyék és vigyék. Ez így nagyon nagy pazarlás – mondta egy járókelő, Pósa Gizella. Hirdetés nélkül is sokan járnak szüretelni az út és járda menti szilvát. Láttunk olyat, aki biciklivel érkezett, és az arra járók is letépnek pár szemet.

Rostás Gyula és 5 éves unokája, Dénes a járdaszéli fáról csemegézett. FOTÓ: IMRE PÉTER

Rostás Gyula és 5 éves unokája, Dénes a járdaszéli fáról csemegézett. FOTÓ: IMRE PÉTER

– Nagyon finom – mondta Rostás Gyula, aki 5 éves unokájával, Dénessel „dézsmálta" az egyik Károlyi utcai szilvafát. – Rengeteg termett ebben az évben, sok helyen nem győzik szedni, ezért is hullik le, azt pedig széttapossuk. Kár érte – közölte Rostás Gyula, majd segített unokájának pár szem szilvát leszedni, és csemegézve sétáltak tovább.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!