Rugdos, verekszik, rombol a 2 kisfiú: ötévesektől fél a középső csoport Mindszenten

Mindszent -Mindszenten, a Móricz Zsigmond utcai tagóvoda középső csoportjában két ötéves kisfiútól tartanak a gyerekek. Egyikük már a dajka nénit is megrugdosta. Az óvodai dolgozók szakmai segítséget is kértek az indulatos gyerekek neveléséhez.

Kovács Erika

– Az a két gyerek rettegésben tartja az óvodát. Az egyiket ismerem, „jó" családból származik – mondta egy édesanya, akivel a Móricz Zsigmond utca sarkán találkoztunk, nem messze az óvodától.


– A kislányom jövőre kezdi a kiscsoportot. Már előre félek. Nem szeretném, ha bántanák... – tette hozzá.

Mindszenten a Móricz Zsigmond utcai tagóvodában két középső csoportos fiú mindenkibe beleköt, verekszik, rombol. Néhány napja egy szülő annak volt szemtanúja, hogy az egyik megrugdosta a dajka nénit.


A szülő írt levelet a Promenad.hu internetes portálnak. Mi több szülővel is beszéltünk, akik nem merték vállalni a nevüket. Azt mondták, nem akarnak konfliktust az érintett gyerekek szüleivel.


– Az én fiam is szokott rosszalkodni. De nem rugdos felnőtteket meg gyerekeket! Volt, hogy panaszkodtak rá az óvónők. Olyankor otthon helyretettem. Inkább, mint hogy 20 évesen a börtönben kössön ki! Az a baj, hogy az óvónőknek a rászóláson kívül nincs más eszközük – vélekedett egy édesanya. Egy másik szülő pedig azt mondta, semmit nem hallott az agresszív gyerekekről, pedig az ő gyermeke is abba a csoportba jár. Később kiderült, a mellette álló hölgy az egyik érintett kisfiú édesanyja volt.


– Jó lenne, ha a két fiút kérdeznék meg inkább, mert őket bántalmazzák mások! – mondta, majd felült a biciklire, és elhajtott.


– Már több szülő is megkeresett, hogy azonnali hatállyal tanácsoljam el a két kisfiút az óvodából. Ez nem így működik. Helyben kell megoldani a problémát – mondta Korom Éva Andrea, a Móricz-tagintézményt is magába foglaló Károly óvoda vezetője.

A Móricz Zsigmond utcai óvoda dolgozói arra törekszenek, hogy a két kisfiú is beilleszkedjen a középső csoportba. Fotó: Kovács Erika

A Móricz Zsigmond utcai óvoda dolgozói arra törekszenek, hogy a két kisfiú is beilleszkedjen a középső csoportba. Fotó: Kovács Erika

– Pár hónapja vált agresszívebbé a két kisfiú. Az egyik gyermek szülei, amikor elmondtuk a problémát, felvették a kapcsolatot a pedagógiai szakszolgálattal. Róla azóta kiderült, hogy úgynevezett BTMN-es gyermek, vagyis beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd. A másik kisfiúval tavaszig nem volt gond. Valami történhetett a családban. Csak annyit tudunk, hogy több hétre elköltöztek egy másik megyébe. Amikor visszajöttek, megváltozott. Verekszik, rombol, a felnőttekre nem hallgat. Nekiment az egyik dajka néninek is. A figyelmét csak pár percre lehet lekötni. Egy felnőtt szinte csak vele foglalkozik, hogy a többieket ne zavarja a foglalkozásokon, a játékban. A szüleivel többször beszélt az óvónő, sőt a tagóvoda-vezető is. Volt, amikor én is jelen voltam. A szülők csak hárítottak, legyintettek. Mostanra jutottunk el oda, hogy elviszik a gyermeket a pedagógiai szakszolgálathoz.


A vezető óvónő hangsúlyozta, nehezen kezelhető, agresszív gyermek szinte minden óvodában előfordul. A szülők együttműködése nélkül nehéz megváltoztatni a helyzetet.


– Az óvónői értekezletünkön is szóba került a két gyermek agresszivitása. A pedagógiai szakszolgálattól is segítséget kértünk, hogy milyen módszerrel tudnánk a két kisfiút a jó irányba terelni. Ez egy hosszú folyamat lesz, amiben dolgozóinknak segítséget nyújt az óvoda pszichológusa, illetve a szakszolgálat is felajánlotta, hogy a gyermeki agresszió kezeléséről előadásokat tartanak az óvodában. Ami bizonyos, szeretetteljes elfogadással fordulunk a két gyermek felé. Ez sem lesz egyszerű, mert az egyik fiú hárítja még a simogatást, ölelést is. A középső csoporton belül szeretetkört is kialakítunk. Igyekszünk a fiúk pozitív tulajdonságait erősíteni – magyarázta a vezető óvónő.


A Móricz utcai középső csoportban kedden délután szülői értekezletet tartottak, ahol a kialakult helyzetről és a tervezett megoldásról tájékoztatták a szülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!