Segítség a pályaválasztásban, változások a szakképzésben

A kamara tanácsadója részletezte a várható változásokat is.

I.P.

– A pályaorientációs tanévnyitót 3 éve rendeztük meg először – közölte Pollák Eszter pszichológus, a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadójának munkaközösség vezetője. Idén a vásárhelyi volt a harmadik helyszín. A megyeszékhelyen 50, Kisteleken és Vásárhelyen, a Varga Tamás Általános Iskolában 20–20, főként 7–8. osztályos osztályfőnök vett részt.


– Az elhangzott információk segítséget nyújtanak az osztályfőnököknek, kiemelt hangsúlyt helyezve a sajátos nevelési igényű gyerekekre, akiknek a jogszabályok kedvezményeket biztosítanak. Erről a szülőknek és tanáraiknak is tudni kell. Mindenről részletes információt találhatnak honlapunkon, a csmpsz.hu-n – mondta Pollák Eszter. Ez azért is fontos, mert orientáló évfolyam – aki elkezdett egy képzést, meggondolhatja magát, válthat –, Dobbantó-program és a szakképzési rendszer jelentős változása (nevében és tartalmában is) léphet őszre életbe és az OKJ-s rendszer is átalakul.


– A pályaválasztás előtt fokozottan nagy jelentősége lesz a szülői értekezleteknek és nagyon fontosak az üzem-, gyárlátogatások, ahol sok mindent, technológiát, munkafolyamatokat figyelhetnek meg a diákok. Ezek főleg akkor hatékonyak, ha interaktívak, lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek kipróbálhassanak valamit – mondta Siposné Magony Mária, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója. Hozzátette: fontos a különböző szereplők együttműködése, amivel segíthetik a tanulók szakma- és iskolaválasztását.


A kamara tanácsadója részletezte a már említett várható változásokat: a szakgimnáziumból technikum lesz, a 4+1 éves képzés 5 éves rendszerré alakul, ami tartalmi különbséget takar. Ezzel kicsit egyenesebb út vezethet a felsőoktatás irányába, mert a tervek szerint beszámítják az ott szerzett ismereteket. A jelenlegi szakközépiskola átalakul szakképzővé, és a közel 800 szakképesítés lecsökken kb. 200-ra. A tervezet megszünteti a tanulói szerződést, és bevezeti a tanulói munkaszerződést.


 

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!