Sóshalmon az aratást ünnepelték - galéria

Hódmezővásárhely - Hagyományőrző aratóünnepet rendezett a Sóshalmi Olvasókör szombaton. Azt is megmutatták, milyen volt hajdan a kézi aratás.

Kovács Erika

– A Sóshalmi Olvasókör 1987-ben alakult újjá az 1948-as betiltás után. Szerencsére sikerült visszahoznunk, megmentenünk a hagyományokat – mondta [namelink name="Molnár Ernő"], az olvasókör elnöke.


– A kézi aratás hagyományát is ápoljuk. Megadjuk a tiszteletet azoknak, akik a kenyérgabona betakarításán dolgoznak. Ezért az aratás kezdetét minden évben megünnepeljük.

Sóshalmon az aratást ünnepelték. Fotó: Kovács Erika (galéria)

[namelink name="Hegedűs Zoltán"], hódmezővásárhelyi képviselő hangsúlyozta, Sóshalom valóságos Kánaán. Az egyik irányban a kenyérgabona várja az aratást, a másik oldalon pedig a bor alapanyaga, a szőlő növekszik.


[namelink name="Szél István"], Székkutas polgármestere, az agrárkamara megyei elnöke kiemelte, idén Péter-Pál napkor nem sikerült elkezdeni az aratást az időjárás miatt.


– Az elmúlt napokban viszont már dolgoztak a kombájnok a búzaföldeken. Reméljük a termésátlag jobb lesz, mint amire számítunk.

Sóshalmon az aratást ünnepelték. Fotó: Kovács Erika (galéria)

[namelink name="Lázár János"] beszéde kezdetén köszönetet mondott azoknak a gazdáknak, akik befektetésükkel, kockázatvállalásukkal és munkájukkal előteremtik Magyarország kenyerét.


– A vidéki élet összefűződik a hagyományőrzéssel. Mi, Kutaspusztán, Hódmezővásárhelyen is a hagyományainkra építkezünk. Aki ismeri a mezőgazdaság világát, az tudja, hogy az aratásnak nem hiába alakult ki szinte hitszerű kultusza. Az agráriumhoz kötődő családok életében a legfontosabb az aratás.


Lázár János hangsúlyozta, a vásárhelyi gazdák sokszor mondják, hogy a földből nem lehet meggazdagodni, de arra mindig képes, hogy eltartson egy családot.

Sóshalmon az aratást ünnepelték. Fotó: Kovács Erika (galéria)

– Ha valaki jól kezeli a földet, hosszútávra gondolkozik, befektet a földbe, nem zsákmányolja ki, hanem megadja a földnek a tiszteletet, akkor a föld gondoskodik az eltartásáról.


Az új kenyeret [namelink name="Bán Csaba"] református lelkész áldotta meg és Molnár Ernő szegte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!