Surinya Antal száműzetése

Hódmezővásárhely - Különös sors jutott az 56-os forradalomban betöltött szerepe miatt a vásárhelyi Surinya Antalnak. A pedagógust a forradalom után őrizetbe vették, munkahelyén fegyelmit kapott. Végül addig zaklatták, amíg családostul elköltözött Vásárhelyről, ahová csak 1971-ben tért vissza.

Korom András

Surinya Antal (75) tanárt azért választották nyílt szavazáson az 56-os forradalom idején a pedagógus forradalmi bizottság titkárává, mert nagy vitába keveredett az iskola párttitkárával, s ilyenre akkor nem volt példa.

– Felszólított, hogy menjek el a párttaggyűlésre. Csakhogy éppen akkor indultunk volna a napszámosokkal megkapálni a kukoricámat. Mondtam, nem tudok menni, mire megfenyegetett. Erre felbőszültem, s kikértem magamnak ezt a hangot. Ennek terjedt el a híre – mesélte lázadásának történetét Surinya Antal. A pedagógus forradalmi bizottság titkáraként a munkásgyűléseken kellett részt vennie.

A forradalom vezérkara az október 27-i nagygyűlésen. Surinya Antal jobbról a második. Az Állambiztonsági Történeti Levéltár gyűjteményéből

A forradalom vezérkara az október 27-i nagygyűlésen. Surinya Antal jobbról a második.
Az Állambiztonsági Történeti Levéltár gyűjteményéből

– Miután mindig úton voltam, nem vettem részt az üléseken. Azt is csak hírből tudtam meg, hogy öttagú küldöttséget indítottak a laktanyába fegyverekért. Október 27-én viszont ott voltam a nemzeti bizottság gimnáziumban rendezett gyűlésén, innen mentünk át a szomszédos Hal téri városi nagygyűlésre. Itt mondott beszédet Gyáni Imre gimnáziumi igazgató, a nemzeti bizottság elnöke, illetve a forradalom helyi motorjának számító Vizi Béla orvostanhallgató, aki ismertette a város követeléseit.

Surinyát 1957 márciusának elején, a Nyár utcai iskolából vitte el két géppisztolyos, pufajkás férfi a városi börtönbe. Két hétig tartották fogva, kétnaponta vitték kihallgatásra a rendőrségre, ahol a Hal téri fotót is elébe tették, bizonyítékként. Végül, mert semmit sem tudtak rábizonyítani, szabadon engedték. Az iskolában azonban fegyelmit indítottak ellene, s írásos megrovást kapott.

Surinya Antal ma. Tíz évre elűzték Vásárhelyről. Fotó: Tésik Attila

Surinya Antal ma. Tíz évre elűzték Vásárhelyről.
Fotó: Tésik Attila

– Megtévesztett fiatalembernek tartottak, nem ellenségnek, így úsztam meg az elbocsátást. Csakhogy nem maradt az ügy ennyiben. Mindig zaklattak valamivel, nagy bűnöm volt például, hogy részt vettem az elbocsátott, s ebbe belehalt Fekete László tanár temetésén. Ezt követően ide-oda helyezgettek – mondta. – Amikor a Ságvári-iskolában egy ízben védelmembe vettem az elbocsátott kollégákat, felugrott a KISZ-titkár, s rám ordított: ne nagyon ugráljak, azért vagyok itt, hogy megfigyeljenek. Ezután beláttam, el kell mennem Vásárhelyről, 1961-ben elköltöztem Gádorosra, ahonnan csak 1971-ben jöttem vissza, s onnantól kezdve már nem háborgattak – mondta Surinya Antal.

Börtön, elbocsátás, eltiltás

Legalább 150 vásárhelyit érintett a megtorlás. Gyáni Imre gimnáziumi igazgatót, a nemzeti bizottság elnökét 6 év börtönre, s 10 esztendei egyes jogoktól való megfosztásra, Vizi Bélát 3 év börtönre, Kertész Dezső orvos főhadnagyot 7 év börtönre ítélték. 26 bethlenes diákot 5 évre eltiltottak a továbbtanulásról, 16 tanárt pedig a pedagóguspályától.

Címkék#rendőrség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!