Szabadrablás van a vásárhelyi sírkertekben - Térfigyelő kamerák jelenthetnék a megoldást

Hódmezővásárhely - A temetői lopásokat a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen megakadályozni, felderíteni. Megoldást jelenthetne a 10 éves temetőfejlesztési koncepció újraélesztése, abban ugyanis szerepel térfigyelő kamerák telepítése - jelentette ki Varga György, a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója.

Imre Péter

– Alig van arra esélyünk, hogy elkapjunk egy temetői tolvajt. Ha valaki, akár ismeretlen, ott van valamelyik sírnál, nem faggathatjuk, nem mondhatjuk, hogy mit keres ott – válaszolta kérdésünkre Katona Lajos, a vásárhelyi katolikus temető egyik sírásója. Megemlítette azokat az eseteket, amelyekről lapunk is beszámolt, hogy bekamerázott sírnál sikerült leleplezni a tolvajt, a csokrot megtalálták és visszavitték, illetve két nyugdíjas bukott le, amikor a virágoshoz vitték, amit a temetőből loptak el. A lopások gyakoriak, koszorút, kiültetett virágot, csokrot, vázát visznek a tolvajok, de legutóbb már egy sír előtti padnak is lába kélt. Az elkövetőket szinte képtelenség elkapni, tettenérni, a terület óriá­­si, a kapuk éjjel-nappal nyitva vannak, és pénteken 16 órától már a gondnokság is zárva – sorolta Katona Lajos. A katolikus temetőnek három fenntartója van, az önkormányzat, az egyház és a Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., utóbbi üzemelteti.


– Négyen, öten dolgoznak a te­­rületen munkatársaink közül. Könnyű belátni, napi teendőik mellett semmi esélyük nyakon csípni a temetői tolvajokat. A megoldást az jelenthetné, ha újraéledne a 2016-ban a közgyűlés által elfogadott 10 éves temetőfejlesztési koncepció, amelyben szerepel térfigyelő kamerák felszerelése a sírkertben. Ez még nem történt meg. És talán sűrűbben járőrözhetnének a polgárőrök – közölte Varga György, a Csongrád Me­­gyei Kegyeleti Kft. ügyvezető igazgatója.


A vásárhelyi református te­metőkért – Kincses és Dilinka – felelős lelkészt, Nagy Zoltán Imrét is kerestük, de hiába tárcsáztuk többször számait, nem értük utol.

Címkék#temető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!