Szaporodtak a varjak, elköltöztetnék a őket a székkutasi gazdák

Évek óta visszatérő problémát jelentenek Székkutason és környékén a varjak. A Lakhatási támogatás vetési varjaknak program jóvoltából - ami a kék vércsék megmentését is támogatta - Székkutas környékén nagyon elszaporodtak a fekete madarak, amelyek amellett, hogy összeszedik a földeken a kártevőket, jelentős kárt is okoznak a gazdáknak.

Kovács Erika

Idén is meggyűlt a baja a vetési varjakkal a székkutasi gazdáknak. A tavalyihoz képest jelentősen megszaporodott az állomány. A gazdák motorral járják naphosszat a napraforgóföldjük környékét, de lenne más dolguk is ehelyett.


– Már nem csak a Csajági erdőben tanyáznak. Itt Pósahalmon, az elhagyott tanyák környékét és a már nem gondozott gyümölcsösöket is elfoglalták éjszakai szállásnak – mondta Ambrus Ilona, aki évek óta harcol a varjakkal termése védelméért. Földje mellett most több gazda is összegyűlt. Mindenféle riasztási módot kipróbáltak már a madárijesztőktől a sűrített levegős dudálásig. Ilona most kipufogó nélküli motorral csap nagy zajt. Ez egy ideig hatásos. De ha nem motorozik, akkor a varjak visszatérnek.


– Nem csak nekünk napraforgó- és kukoricatermesztőknek okoznak gondot, a vadászoknak is. Ezen a területen már nem látni kisnyulakat. Rájárnak a fácántojásokra is. A környező tanyákból elvitték a kiscsirkéket, kiskacsákat. Tudjuk, hogy a kékvércsék megmentése érdekében indították a „Lakhatási támogatás vetési varjaknak" programot, de már kék vércsét is alig látni a környéken: valószínűleg azok tojásait, fiókáit is tizedelik a varjak – mondta Hajzinger András. A férfinak 6 hektáros napraforgójára járnak rá a fekete madarak.

– Dudálok az autóval, vagy hajtom őket a motorral. Okos madár a varjú, tudja, hogy nincs erre energiám egész nap – állapította meg.


Bakos Istvánnak a régi és az új 47-es út közötti területen van napraforgója. – Van olyan fotóm, amin legalább ezer varjú legel a napraforgómon. Addig zaklattam őket a motorral, míg egy hétre békén hagyták a termést. A tapasztalatom az, ha az ember nem hagy nekik nyugtot, odébb állnak. De nekünk azért más dolgunk is lenne ilyenkor nyáron, nem csak a varjak kergetése!


Arnóczki József egyik ismerőse, Dajkó János nevében panaszkodott a varjakra. Az idős gazdálkodó egy kardoskúti tanyán él. Neki a naposcsibéit vitték el a varjúk.

Lázár János honatya a gond miatt tavaly ősszel Nagy István agrárminiszterhez fordult. A miniszter szerint a varjak miatti konfliktus a madarak gyérítése nélkül is csökkenthető. A vetési varjak amellett, hogy dézsmálják a termést rengeteg kártevőt pusztítanak. De a minisztérium azt is megvizsgálja, hogy a vidékfejlesztési programban lehetne-e támogatni a varjútelepek környezetében folyó gazdálkodást úgy, hogy például az érintettek közös káralapot hoznának létre a program támogatásával. A gazdák szerint az volna a megoldás, hogy ha már gyéríteni nem lehet a madarakat, akkor egy részüket telepítsék át az ország más területeire.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!