Százéves templom arany óramutatókkal

Új toronyórát kapott az idén százesztendős tabáni református templom, amelynek immár mindkét harangja működik. A vásárhelyi téglaépítészet remekét megszabadították a befészkelt galamboktól is.
Demeter János a most már működő egyik haranggal és a hangszóróval. Fotó: Tésik Attila

A vásárhelyiek nagy örömére reggeltől estig ismét üti a negyed és az egész órákat a tabáni templom toronyórája. Igaz, nem az eredeti szerkezet szolgáltatja a pontos időt, az újra sem lehet panasz: a négy fehér számlap előtt arany mutatók járnak körbe. A munkálatok több mint hárommillió forintba kerültek.

– A református sajtóból ismert székesfehérvári Rancz Lajos Első Magyar Tornyóragyártó Kft. építette meg az idén százesztendős tabáni templom új óráját – árulta el lapunknak Demeter János lelkész, aki hozzátette, ez csak egy része a felújításnak.

A hétemeletes tornyot először ki kellett takarítani. Befészkeltek oda ugyanis a galambok, s mintegy másfél méter vastag guanót hagytak maguk után – az ürüléket 170 zsákban hordták le. A torony elektromos hálózatát is felújították, majd rendbe tették, s ismét működőképessé tették a két régen elnémult harangot.

– A centenárium tiszteletére szerettük volna elvégeztetni a munkát, ám az egyházközségnek nem volt rá pénze, ezért felkerestem Lázár János polgármestert. Az önkormányzat 3 millió forinttal járult hozzá a felújításhoz – tette hozzá Demeter János.

A templom különlegessége, hogy hatvannégy dallamot játszó toronyzene is szól. Ennek egy része a református énekkönyvből való, a többi pedig klasszikus, Bachtól Händelig.

szponzorált tartalom
Az EESZT segít mindenkinek
Ilyen is van: Ibrahimovic elkapta a koronavírust
Valószínű, hogy rövidesen kirúgja magából.
Újabb jelentős esemény marad el a világjárvány miatt
Nem rendezik meg a bécsi operabált.
Villámrajtot vett a Szerencsejáték Zrt. e-sport fogadás kampánya
A mindössze három hónap alatt elindított e-sport fogadás eddigi eredményei felülmúlták az előzetes várakozásokat.
Madarat tolláról...
Madarat tolláról, embert barátjáról, tartja a mondás. Ön felismeri a tollukról ezeket a szárnyasokat?
Nem látta még ilyen szépnek az ópusztaszeri templomot – Fotók
A kívül-belül teljesen megújult, 95 éves, ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomot október 4-én, vasárnap a búcsúhoz kapcsolódva áldják meg.
Lehűlés, szél és csapadék érkezik pénteken
A Dél- és Közép-Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat.