Százmillió kellene a felújításhoz

Hódmezővásárhely - Évtizedeken át küzdött Vásárhely, hogy megkapja a volt tiszti klub Cukor utca sarkán álló épületét, mire tavaly megkapta. A leromlott állapotú épület felújításához azonban még nem tudtak hozzákezdeni, annak 100 milliós költsége miatt.

Korom András

Hosszú tárgyalássorozat eredményeként tavaly ingyen megkapta a vásárhelyi önkormányzat az államtól a helyőrségi klub igencsak leromlott épületét. A Dr. Rapcsák András út és a Cukor utca sarkán álló, múlt század elején felhúzott hatalmas épületért majd két évtizeden át harcolt a város, hol a Honvédelmi Minisztériummal, hol a kormánnyal, hol a 2000-ben megalakult és a klubot működtető Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht.-val. Rapcsák András polgármester idejében a város csak ígéreteket kapott az épület rekonstrukciójára. A szakminisztérium több felújítási tervet is készített, ám azok anyagi okok miatt nem valósultak meg. A teljes felújításra sosem került sor, annyi történt csupán, hogy 10 millió forintból alászigetelték az épületet, hogy legalább ne vizesedjenek tovább a falak.

[namelink name="Lázár János"] polgármester első parlamenti ciklusa óta szorgalmazta a helyzet rendezését. A fordulat tavaly történt az ügyben. Lázár János Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel folytatott tárgyalásainak eredményeképpen a kormány döntött arról, hogy térítésmentesen Vásárhely tulajdonába adja a helyőrségi klub épületét. Az ott működő klub cserében a Hódi Pál utcai felújított egykori óvodába költözött.

Rohamosan pusztul az épület. Fotó: Tésik Attila

Rohamosan pusztul az épület.
Fotó: Tésik Attila

A város szándéka, hogy az ingatlant a 100 millióra becsült felújítás után közösségi, kulturális célra hasznosítsa, így ehhez kapcsolódó pályázatot keresnek az ingatlan átvétele óta folyamatosan, ám eddig nem jártak sikerrel. Az épület állapota pedig azóta is csak romlik.

Az épület jelentősége

Az 1952-ben államosított, eredetileg a városnak iskolát is építő Kovács-Kűry házaspár tulajdonában lévő ingatlan nem csak a városközpont egyik meghatározó épülete. Jelentőségét az is adja, hogy ebben a házban alapította meg 1912-ben a Köztársaság Pártot Kaáli Nagy György ügyvéd, illetve vásárhelyi tartózkodása idején gyakran találkozott itt barátaival József Attila is.

Címkék#ingatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!