Színes forgatag a vásárhelyi Fekete Sas Szállóban

Lengyelek, csehek, olaszok, oroszok és ciprusiak bűvölték el a közönséget a hét végén Vásárhelyen, a nemzetközi néptáncfesztiválon. A főként fiatalokból és gyerekekből álló csapatok hangszeres kísérettel vagy énekelve vonultak végig a város főutcáján, majd a Fekete Sas Szállóban adtak ízelítőt országaik hagyományos táncaiból.
Nagy sikert arattak az orosz táncosok. Fotó: Tésik Attila

Néptáncosok „szállták meg” szombaton késő délután Vásárhelyt. A lengyel, cseh, olasz, orosz és ciprusi táncosok felvonulása jó néhány kíváncsiskodót vonzott a város főutcájára. A tarka népviseletbe öltözött, főként fiatalokból és gyerekekből álló csapatok nem elégedtek meg azzal, hogy végigsétáltak az Andrássy út egy részén. A menet időnként meg-meg állt, s néhány perces ízelítőt adott a hagyományos táncokból. Aztán a Kossuth térre érve ismételten külön-külön mutatkoztak be a csapatok.

Bár mindegyik csoport produkcióját taps kísérte, talán az oroszok, a Rossichi Nemzeti Táncegyüttes nyerte el leginkább a közönség tetszését.

Ugyanakkor a ciprusi együttes egyik tagja, egy fiatal férfi szitaforgatós produkciója sem okozott csalódást a nézőknek. A Buja faluból érkező olaszok dallamvilágában és lépéskombinációjában a szomszédos régiók – Szlovénia, Stájerország, Karintia – hatásai keveredtek, persze a latin kultúrával elegyítve. A táncos csoportok közül az ő csapatuk működik a legrégebben, még 1958-ban alapították.

Bár a nemzetközi néptáncfesztivált eredetileg a Kossuth térre tervezték, a szeszélyes időjárás miatt jobbnak látták, ha inkább a Fekete Sas Szálló dísztermében folytatódik a program.

szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Makó 320 éve egy kötetben
A napokban bemutatták a város 320. születésnapját köszöntő kötetet a makói József Attila Könyvtárban.
Alábbhagyott az orrszarvúk illegális vadászata a karantén alatt
Látványosan csökkent az illegális tevékenység a világjárvány megállítására hozott korlátozások idején a Dél-afrikai Köztársaságban.
Hat beteg elhunyt, 937 fővel emelkedett a fertőzöttek száma
A hat elhunyt beteg között van egy 30 éves, szívbillentyű elégtelenségben szenvedő fertőzött is.
Fordulatos meccsen lett meg a Real Madrid első győzelme
A Real megszerezte idénybeli első győzelmét a spanyol labdarúgó-bajnokságban.
A magyarság képviselete a tét a romániai önkormányzati választásokon
Kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol több mint 3100 település, és 41 megye élére választanak vasárnap önkormányzati vezetőket az országban.
Hétfőtől három emeletes vonat közlekedik a váci és a ceglédi vonalakon
Folyamatosan állítják forgalomba az újabb szerelvényeket.