Szmog és zaj a Kálvin téren

Az autósok és a környéken lakók egyaránt úgy vélik, körforgalmat kellene építeni a vásárhelyi Kálvin téren, így gyorsabban haladhatnának a kocsik, a zaj és a füst pedig nem okozna ekkora gondot. A csomópont átépítése azonban túl drága lenne, így egyelőre nincs napirenden.
A körforgalomhoz sok mindent át kellene helyezni. Fotó: Tésik Attila

Nem új keletű probléma a vásárhelyi Kálvin tér egyre nagyobb forgalma. A teret keresztezi a 47-es főút, s Makó felé is itt lehet elkanyarodni.
– Tizenhárom éve lakom itt. Egyre több a kocsi a városban, s ezt mi a saját bőrünkön tapasztaljuk. A reggeli és a délutáni csúcs idején nem is lehet szellőztetni, mert csak úgy dől be a lakásba a füst – panaszolta Tóth Andrásné.

A nyugdíjas asszony véleményét osztotta Herbert Ferenc is. A középkorú férfi a Szabadság téren lakik ugyan, de sűrűn jár mind gyalogosan, mind motorral a Kálvin téren.
– Ha pirosat kapok, hosszú percekig kell várakoznom a kereszteződésben. Mivel motorral vagyok, semmi sem véd a körülöttem álló járművek füstjétől. Már gondoltam rá, hogy követem a japánok példáját, s maszkkal védem az arcomat – mondta keserűen Herbert Ferenc.

Egy üdítőitalt forgalmazó cég ügynöke a szegedi Dózsa János. A fiatalember naponta többször is keresztülhajt a Kálvin téren, mikor reklámanyagot szállít a csongrádi megyeszékhely és Békéscsaba között.
– Engem az zavar a legjobban, hogy az Andrássy úton még két sávjuk van a 47-esen egyenesen haladóknak, de a kereszteződést elhagyva a külső sávból kanyarodó lesz. Ezt azonban előre nem jelzi tábla – fogalmazott a fiatalember.

A tábla hiánya miatt a környéken ismeretlenek nyugodtan beállnak a külső sávba. Ahogy a lámpa szabad utat ad, elindulnak Békéscsaba felé. Néhány méter után azonban azt veszik észre, hogy hamarosan eltűnik a sávjuk. Ezért hirtelen a belsőbe akarnak sorolni. Ez pedig hatalmas fékezéseket, dudálásokat, illetve rosszabb esetben koccanásokat eredményez.

Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky utca sarkán van a zeneiskola. Egy ott dolgozó asszony megemlítette, hogy még a nyári kánikulában is zárva kell tartani az ablakokat, mert a koncertek hangját néha elnyomja a forgalom zaja.
A lakók már többször javasolták, hogy a forgalmas csomópontban épüljön körforgalom. Így az autósok nem füstölnének ott percekig, hiszen gyorsabban haladhatnának.

Túl drága lenne

Két-három évvel ezelőtt készítettek egy tanulmánytervet a Kálvin téri csomópontról. A szakemberek azt vizsgálták, lehetne-e ide körforgalmat építeni. Kiderült: igen, de annyi mindent át kellene helyezni, hogy túl sokba kerülne a beruházás. Az előzetes számítások szerint a 100 millió forintot is elérné a várható költség. Így sem a Csongrád Megyei Állami Közútkezelő Kht.-nál, sem a vásárhelyi önkormányzatnál nincs napirenden a Kálvin téri körforgalom ügye. 

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg
Az aktív fertőzöttek száma 18 815 fő.
Több mint ezer regisztrált fertőzött a megyében
Bőven ezer fölötti regisztrált fertőzöttről tudni már Csongrád-Csanád megyében. Néhány településen tovább szigorítottak az eddigi szabályokon, Szegeden pedig lezárták a szívsebészetet, mert oda is bejutott a vírus.
Óriási gyémánttal a kezén jelentette be Lily Collins, hogy férjhez megy
A színésznő nem sejtette, hogy mire készül a párja.
ÚtOn: Lassan megtelnek a legforgalmasabb utak
Újra csapdákat állítanak az árubemutatókkal
A vírus általi fenyegetettség mind többeket tesz hiszékennyé, főleg a nyugdíjasok jelentenek célpontot.
Ezermilliárd forintos adócsökkentésre lenne szükség
A számvevőszék elnöke szerint akár már jövőre 10 százalék alá csökkenhetne a személyi jövedelemadó most 15 százalékos kulcsa.