Szóvá tették a fakivágásokat a Szabadság téren

Hódmezővásárhely - Levelet és néhány aláírást küldtek a Szabadság téren élők a városrehabilitációs-programban érintett fák kivágása miatt Vásárhelyen. Az önkormányzat munkatársai a héten helyszíni bejárást tartottak. Újra szemügyre vették a vágásra kijelölt fákat. Zöldterület-rekonstrukcióval pótolják a növényeket.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Mi a baja ennek a nyírfának? Láthatóan semmi, mégis kijelölték vágásra. Itt 30-40-50 éves fák is vannak – jegyezte meg egy férfi a felújítás alatt lévő Szabadság tér 80. számú társasháza mögött.

– Csak azokat a fákat vágják ki, amelyek betegek, vagy szükséges a közösségi tér kialakításához. Lehet, hogy kívülről egészségesnek tűnnek, de belülről sajnos korhadnak, és veszélyesek lehetnek – válaszolták a polgármesteri hivatal munkatársai. [namelink name="Kéri Enikő"], a Szent István Városrehabilitációs-program projektmenedzsere és [namelink name="Rárósiné Tapodi Petronella"] főkertész éppen terepszemlét tartottak. Térképpel járták a környéket, és a beruházás miatt minden egyes kivágásra jelölt fát újra megnéztek. A társasházak közös képviselői küldtek levelet és néhány aláírással ellátott ívet a közelmúltban az önkormányzathoz. A fakivágásokat tették szóvá.

– Ismét megvizsgáljuk a városrehabilitációs programban érintett fákat, bár a tervet szakértők készítették. A beruházás részleteiről korábban több lakossági fórumot is tartottunk. A megfogalmazódott kéréseket figyelembe is vettük. A közösségi téren lesz például 2 grillező, 1 kisebb színpad, szabadtéri konditerem, fitneszeszközök. Nem akarunk rombolni, építeni szeretnénk, ezért is nézzük meg újra a növényeket – magyarázta Kéri Enikő.

Újabb terepszemlét tartottak a Szabadság téren. Fotó: DM/DV

Újabb terepszemlét tartottak a Szabadság téren.
Fotó: DM/DV

– Ebben a városrészben óvoda és iskola is van, játszótér viszont nincs, ami nem csak a Szabadság térieknek készül. Azokat a fákat, amelyeket például a játékok miatt ki kell vágni, pótolni fogjuk. Ahogy a beteg példányokat is. Akadnak olyanok, amelyek ágai túl közel vannak a társasház felújított homlokzatához, amit védeni kell. A gyomféléket – mint a bálványfát, amely igen agresszív gyomosító – szintén ki kell vágni. A lakókat azért is érintheti érzékenyebben a téma, mert akadnak olyan fák, amelyeket még ők ültettek. Érthető a kötődés, viszont a koncepció nélküli fásítás eredménye az lett, hogy néhol összeérnek a lombkoronák, elnyomják egymást, nem tudnak fejlődni, és van több olyan fa is, amelyet például közműre ültettek – magyarázta a városi főkertész.

Azt egyelőre nem tudták megmondani, pontosan hány fát érint majd a beruházás, ez a mostani bejárás eredménye lesz. Ami viszont biztos: 29 nagyméretű, előnevelt nyírfát, galagonyát, díszcseresznyét, 1000 darab virágzó cserjét (hibiszkusz, rózsa, fagyal), 1046 darab sövényt és 3500 darab évelő növényt ültetnek majd, és 1204 négyzetméteres gyepet telepítenek – még idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!