Tajvanból, Ecuadorból is vásárolt orchideákat a vásárhelyi gyűjtő

Minden embernek van valami hobbija: van, aki modellezik, olvas, vagy bélyeget gyűjt és akad olyan is, aki arra törekszik, hogy összegyűjtse a legkülönlegesebb, legszebb orchideákat.

Barta Anett

- Édesanyámtól kaptam az első orchideámat névnapomra, akkor kezdődött az egész – mondja különleges gyűjtőszenvedélyéről a hódmezővásárhelyi Tóthné Vajnai Renáta, aki a külön erre a célra épített növényházban fogad bennünket. Ma már több mint háromszáz különleges fajta orchideával büszkélkedhet, amelyek megszínesítik hétköznapjait.

Tóthné Vajnai Renáta orchideákat gyűjt.

Tóthné Vajnai Renáta orchideákat gyűjt.

Árvácska, a cica

Renáta nem csak az orchideákért rajong; „civilben" egy horgász-és kisállateledel boltnak az üzletvezetője, és állatimádó. Angóra és alpaca tengerimalacai is vannak, illetve egy mentett cicája, akit stílusosan Árvácskának nevezett el. 

 - Hét éve tart nálam ez az „őrület", az elején még csak a Magyarországon is kapható fajtákat gyűjtöttem. Később rendeltem külföldről, Tajvanból, Ecuadorból is vettem virágot. Németországba külön azért utaztam ki, hogy vásároljak egy-egy különleges fajtát.
Renáta a vanda és brassavola orchideáira a legbüszkébb, ezek szabadon lógnak alá a mennyezetről, nem kell nekik cserép.

Ez a fajta hobbi sok időt, energiát és pénzt emészt fel. Egy tő orchidea kettőezer forinttól egészen tizenöt, húszezer forintig terjed, attól függően, hogy mennyire különleges. Ez még mind semmi; a növényvédő szerek és egyéb kiegészítők ára is magas. - Hetente öt-hat órát kell foglalkozni velük, és kétévente át kell ültetni az összeset. Nagy fényigényük van és szeretik a párát. Igyekszem a virágoknak a legjobb körülményeket biztosítani: speciális kertészetből vásárolom például a földet. A családom támogatja a hobbimat, a férjem építette a télikertet, ahol a virágok hideg időben is biztonságban vannak – folytatja Renáta, aki orchideák mellett broméliák gyűjtésébe is belefogott.

A virágok szépsége mellett mást is nyert ezzel az elfoglaltsággal; amikor interneten az orchideák gondozása, tartása után keresgélt, rábukkant egy nagyon jó kis közösségre, amelynek minden tagja megrögzött gyűjtő. Országszerte talált új barátokat, és Vásárhelyen is kialakult egy jó társaság. - Nálunk szoktunk összeülni két-három hetente. A növényházban van egy kis kerek asztal padokkal, itt szoktunk beszélgetni. Napi szinten beszélünk interneten, szóval nagyon összetartó csapat lettünk. Pestre is szoktam járni orchidea kiállításra, egy szóval ez nem csak a virágok gyűjtéséről szól, hanem sokkal többről.

Címkék#virág

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!