Tanárok elbocsátásáról döntenek

Tizenhárom általános iskolai pedagógus elbocsátásáról dönt ma a vásárhelyi közgyűlés. A létszámleépítés oka nem meglepő: a diákok száma továbbra is csökken. A következő négy tanévben várhatóan 16 osztálynyi gyermekkel lesz kevesebb, mint most.
Most a József Attila-iskolát érinti legsúlyosabban a helyzet – öt itt dolgozó pedagógus sorsáról dönt ma a testület Fotó: Tésik Attila

Éppen egy évvel ezelőtt, tavaly februárban számoltunk be arról, hogy a vásárhelyi közgyűlés összesen 28 pedagógus és négy nem pedagógus alkalmazott elbocsátásáról döntött, s elhangzott: hamarosan ismét felülvizsgálják a létszámot. Ősszel kiderült, a megelőző tanévhez képest kilenc általános iskolai osztállyal kevesebb indult a városban. A folyamat pedig nem áll meg.

A ma reggel 7 órakor kezdődő közgyűlés éppen emiatt újabb pedagóguselbocsátásokról dönt. Az előterjesztés szerint míg ebben a tanévben szinte pontosan négyezer diák jár a vásárhelyi általános iskolákba, számuk 2011-re 3400-ra csökken. Ebből a következő négy tanévre 16 osztálynyi csökkenést jósolnak a szakemberek.

A képviselőknek ezért ma 13 tanár állásáról kell határozniuk. Az intézkedés legsúlyosabban a József Attiláról elnevezett intézményt érintheti, hiszen ott öt tanár elbocsátása szerepel a határozati javaslatban. Két pedagógustól azért kell megválni, mert az előzetes adatok alapján csupán egy első osztály indul jövőre, s a három nyolcadikos csoport helyett két ötödik kezdi meg a 2006/2007-es tanévet. A Kiss Lajos-iskolában 3, a Tornyaiban 1, a Szent Istvánban 3,5, míg a Liszt Ferenc-iskolában egy félállás szűnik meg, ha a testület többsége az előterjesztést elfogadja.