Több csecsemő halálában is érintett Márki-Zay Péter felesége - megdöbbentő hangfelvételek kerültek elő

A vásárhelyi polgármester feleségét, Vincze Felíciát tanúként hallgatta ki a Budakörnyéki Törvényszék egy büntetőügyben: öt évvel ezelőtt egy csecsemő azért halt meg, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. A Pesti Srácok szerdán hozott nyilvánosságra több hangfelvételt, amelyek újabb megdöbbentő részleteket tartalmaztak.

Márki-Zayné Vincze Felícia "A Te Szülésed" nevű bábapraxist 2012-ben indította, szülésznőként otthonszülések tucatjait vezette le. Első magyarországi bábapraxisként kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására. A cég ügyvezetője 2012 és a 2017 közötti időszakban a jelenlegi hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter volt - írja az Origo.


A polgármester feleségét tanúként hallgatta ki a Budakörnyéki Törvényszék egy büntetőügyben, amelyről elsőként a 24.hu számolt be. A vádirat szerint öt évvel ezelőtt egy csecsemő, a mindössze egy hónapot és 27 napot élt Endre azért halt meg, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. A szülést Márki-Zayné vezette le a szülők otthonában, de nem adta be a vitamint. A csecsemőtáplálásról 2010 óta hatályban lévő rendelet kötelezően előírja a K-vitamint, amely a véralvadáshoz szükséges.


A Pesti Srácok birtokába jutott hangfelvételekből újabb megdöbbentő részletek derültek ki:

Márki-Zayné Vincze Felícia vallomásából kiderül, hogy tudott a jogszabályról, ennek ellenére K-vitamint nem hord magával, és nem is szokott beadni, csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan, felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon.

A hangfelvételek alapján a vallomásában azt mondta,

K-vitaminról azt olvasta valahol, hogy leukémiát, vagyis vérrákot okoz és hogy az előírás még nem kiforrott, ő ugyanis olvasott különböző dolgokat.


A bíró emlékeztetett, hogy már 2010 óta van hatályban a gyermekgyógyászati klinikai irányelv, amely tartalmazza a K-vitamin kötelező beadását az újszülöttek számára, erre azonban érdemben nem tudott válaszolni.

Van egy szakmai irányelv, 2010-től lépett talán hatályba, előtte meg volt egy gyermekgyógyászati útmutató klinikai irányelv

– mondta a bíró. A bába erre azt válaszolta, hogy azt a "gyermekgyógyászok ismerik, nem ők", vagyis a bábák. A megismételt kérdésre pedig Márki-Zayné megjegyezte, hogy nekik irányelvük sincs. Vagyis teljes felelőtlenséggel végzik a munkájukat - legalábbis ő.


A bíró sokadik kérdésére aztán elismerte, hogy

tudja is, hogy kötelező a K-vitamin beadása a babáknak, de azt csak akkor szokta beadni, ha a szülő nő kéri, és be is szerzi valahonnan. Akkor is csak szájon át.


Kiderült, hogy Márki-Zayné a gyermekgyógyászati irányelveket sem ismeri, a bíró világosította fel, hogy 

ha ugyanis a köldökzsinórt nem vágják el azonnal, hanem megvárják, míg elfehéredik, a baba szervezetében termelődik véralvadás-segítő anyag.

A kisfiú még akkor is megmenthető lett volna, amikor már a kórházban küzdöttek az életéért az orvosai. Nekik azonban nem mondták meg, hogy a csecsemő nem kapta meg az előírt K-vitamint.


A bába arról mégis tájékoztatta a szülőket, hogy kórházi szülésnél a babák szemcseppet szoktak kapni a szemükre, ezért azt írassák fel, ha gondolják. 

A bíró értetlenül meg is jegyezte, hogy a szemcsepp talán nem annyira fontos, mint a K-vitamin, amit évtizedek óta kapnak születéskor a kórházban automatikusan a gyermekek, de Márki-Zayné erre azt az elképesztő választ adta: "nézőpont kérdése".


A mostani híreket egyelőre nem kommentálta a polgármester, korábban viszont a 24.hu cikkére Márki-Zay Péter a Facebook oldalán azt reagálta, hogy a hat évvel ezelőtti szüléskor semmilyen szabálytalanság nem történt. Hangsúlyozza, hogy felesége, szülésznő társa és a neonatológus szakorvos a vonatkozó kormányrendelet előírásai szerint dokumentálták a szülést, és a gyermek tökéletesen egészséges volt. A szülésnek a hat héttel későbbi tragédiához semmi köze, és hogy a K-vitamin hiánya még a vérzékenység számos lehetséges oka közül is csak az egyik. A K-vitamint pedig nem a szülésznő feladata volt beadni, az idézett irányelv csak a kórházi szülőszobai ellátásra vonatkozik.A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az ellene indított lejáratókampány „tendenciáját erősíti".

Korábban 2 baba is meghalt


A szegyenpad.com az esettel kapcsolatban emlékeztetett, 2011-ben, a teljes magyar társadalmat megrázó csecsemőhalálnál is Márki-Zayné volt a szülésznő, és a háziorvos is az a Mile Gabriella volt, aki ebben az ügyben.


Az agárdi baba, Benjámin éhen halt, a szülők ugyanis ezoterikus áltudományos tanokban hittek, és nem táplálták rendesen. Márki-Zayné és a háziorvos ott sem világosította fel őket, és a hatóságokat sem értesítette egyikőjük sem. Bár a háziorvos tevékenységéért a bába nem felel, azt tudni kell, hogy az otthon szülő nők általában bábát keresnek először, és ő szokott orvost ajánlani. Márki-Zayné egy 2016-os interjúban lapunknak el is mondta: vállalkozása nem alkalmaz a szülésnél orvost, egy háziorvossal működnek együtt. Vagyis - bár bizonyíték nincs -, de erősen gyanítható, hogy ez a háziorvos Mile Gabriella.


2015-ben a a Vásárhelyi Hírek számolt be arról, hogy egy baba, a Márki-Zayné által levezetett szülést követően meghalt.Hódmezővásárhelyen. Végig hallották a szívhangot, az anya érezte a magzat mozgását is. Ahogy azonban a baba megszületett, nem vett levegőt. A bába és társa nem tudta újraéleszteni. A mentőket csak ezután riasztották, de már ők sem tudtak segíteni.

(Leadkép forrása: 24.hu)

Címkék#Születés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!