Több mint 180 gólyát hoz a szeptember Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - Több mint 180 elsős kezdheti meg felsőfokú tanulmányait szeptembertől, Hódmezővásárhelyen, az SZTE Mezőgazdasági Karán illetve a BKF helyi tagozatán.

Frankó Máté

Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára, de ez a létszám a pótfelvételizőkkel, illetve a más egyetemekről átjelentkezőkkel még tovább nőhet. Bár a ponthatárok a tavalyi évhez képest valamelyest csökkentek, idén is nehéz volt bejutni: 300 pont alatt nem lehetett államilag támogatott helyre bekerülni, de indul olyan képzés is ahova minimum 386 pont szükségeltetett a sikeres felvételihez.

Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára.

Az első fordulóban 128-an nyertek felvételt az Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi székhelyű Mezőgazdasági Karára.
A legnépszerűbbek a felsőfokú szakképzések voltak, mint a gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és feldolgozó, ménesgazda, ökológiai gazdálkodó valamint vadgazdálkodási technológus.

- A felvételi pontok alapján a vásárhelyi székhelyű intézmény az ország egyik legkeresettebb agrár egyeteme - jegyezte meg Komarek Levente, a kar oktatási dékánhelyettese. Megtudtuk: a most felvett hallgatók többsége, mintegy 60 százaléka, maga fizeti majd a tanulmányai költségét. Ennek egyik oka, hogy az állam jóval kevesebb hallgató oktatását finanszírozza, mint a korábbi években, ugyanakkor sokan voltak, akik csak fizetős szakot jelöltek meg, tehát tudatosan választották ezt a képzési formát.

Arra kérdésre, hogy ez összefüggésben áll-e az új ösztöndíjrendszer bevezetésével, a dékánhelyettes elmondta, bizonyára volt olyan, aki a hallgatói szerződés miatt nem adta be a jelentkezését államilag finanszírozott szakra, a korábbi statisztikák azonban azt mutatják, minden évben népszerűek a kar önköltséges képzései, a hazai felsőoktatási rendszer változásaitól függetlenül.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán csak költségtérítéses formában tanulnak majd - az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.
A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hódmezővásárhelyi kihelyezett tagozatán, augusztus 27-én, a beiratkozás napján már pontos információkkal tudtak szolgálni a szeptemberi gólyák létszámát illetően. Az általános felvételi eljárásban, kereskedelem és marketing szakra 14, turizmus-vendéglátás szakra 38 főt vettek fel. Hozzájuk, egy-egy pótfelvételis csatlakozhat. Az elsőéves hallgatók közül valamennyien költségtérítéses formában tanulnak majd, mivel az állam nem biztosított ösztöndíjas helyeket az intézmény számára.

Petrik Annától, a Hódmezővásárhelyi Regionális Tudásközpont vezetőjétől megtudtuk, mindkét szakra a központilag előírt minimumot, azaz 240 pontot kellett teljesíteni, azonban voltak olyanok, akik ennél jobb eredménnyel kerültek be. Az intézményvezető azt is elmondta, igyekeznek mindenben segíteni új diákjaikat. A beiratkozás napján tájékoztatót tartottak a hallgatói ügyintézés online platformjáról, az Egységes Tanulmányi Rendszer (ETR) működéséről, továbbá egy előadást is meghallgathattak az érdeklődők a BKF Idegen nyelvi Intézetéről.
A Tudásközpont aulájában az egyik elsőéves hallgató elmondta, eredetileg nem a BKF-re akart jönni, de most már pozitívan tekint a jövőbe. - Igyekszem tartalmasan eltölteni az egyetemista éveimet - mondta a frissen érettségizett gólyalány, akitől azt is megtudtuk, a turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak 190 ezer forintot kell fizetniük szemeszterenként.

Egy másik elsős, Jójárt Csaba, aki korábban a SZTE Mérnöki Karának hallgatója volt, - szeptembertől  turizmus-vendéglátás szakon tanul majd - az első helyen jelölte meg a BKF-t. - Nagyon örülök, hogy felvettek, és végre olyan dolgot tanulhatok, ami komolyan érdekel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!