Több százmilliós adócsalás Mártélyon

Több száz millió forintos adócsalással vádol a Csongrád Megyei Főügyészség egy mártélyi vállalkozót és társait, köztük egy szegedi ügyvédet – tájékoztatott a vádhatóság szóvivője.

Munkatársunktól

Több százmillió forintos adócsalással vádol a Csongrád Megyei Főügyészség egy mártélyi vállalkozót és társait, köztük egy szegedi ügyvédet – mondta Szanka Ferenc. A vádhatóság szóvivője közölte: a vád szerint a vállalkozó 2008 és 2011 között az általa, illetve megbízottai által irányított cégek könyvelésében felhasznált fiktív számlák segítségével 127 millió forint forgalmi adót igényelt vissza jogosulatlanul, 310 millió visszaigénylésére pedig kísérletet tett, de utóbbit az adóhatóság meghiúsította.

A főügyészség szerint a bűncselekmény-sorozatban a vállalkozó mellett részt vett házastársa, valamint egy ismert magyarországi gazdasági társaság gazdasági és pénzügyi vezetője. A bűnszervezet nemcsak az állami költségvetésnek, a gazdasági társaságnak is kárt okozott, mintegy 215 millió forint értékben. A bűnszervezethez kapcsolódott egy szegedi ügyvéd, aki egyrészt a gazdasági társaságok fantomizálásában segédkezett – ennek végén ukránokhoz kerültek –, alkalmanként képviselője is volt a cégek köré telepített offshore társaságoknak.

A főügyészség a bűnszervezetben részt vevő vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint közokirat-hamisítással, az ügyvédet 9 rendbeli közokirat-hamisítással vádolja. A három vádlottra fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, a feltételes szabadság lehetőségének kizárásával, az ügyvéd esetében felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást javasol – sorolta Szanka Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!