Tréfás toborzó a tájházban - fotókon a régi szokások, viseletek, fegyverek

Hagyományőrző fesztivált tartottak Hódmezővásárhelyen, az Árpád utcai népművészeti tájházban.

Imre Péter

Aki kíváncsi volt a régi időkre, így a szokásokra, viseletekre és fegyverekre, az szombaton az Árpád utcai Népművészeti Tájházhoz ment. Ott tartották az Őszelő Hagyományőrző Fesztivált, amelyen többek között közreműködött a vásárhelyi Hagyományőrző Pálffy Huszár Egyesület, a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, a Gazdasági Egyesület Aranykalász Népdalköre, a Kankalin Néptáncegyüttes és az Ete Népe Történelmi Egyesület.

Hagyományőrző fesztivál az Árpád utcai tájháznál - GALÉRIA. Fotó: Imre Péter



A gyerekek készíthettek maguknak fakardot vagy pártát, megnézhették, milyen jurtában éltek őseink, az egykori honvédek mindennapjairól láthattak életképet és megismerkedhettek régi népi játékokkal. De megtanulhatták azt is, hogyan kell szabályosan megtölteni lőporral és golyóval egy ágyút. A legnagyobb sikert a honvédzászlóalj és a Kankalin közös, tréfás elemeket is tartalmazó toborzója aratta. Egykor a település elöljárójához folyamodtak a toborzáskor, most Juhász Tünde kormánymegbízottól kértek engedélyt a résztvevők, aki arra buzdított mindenkit, csatlakozzanak a Pálffy huszárokhoz, őrizzék ezt a hagyományt. – Mert a huszárság a hazaszeretetet, a tisztességet és a bajtársiasságot szimbolizálja – indokolt.


Végül eláruljuk: a helyszínen főzött közel 120 adag babgulyás az utolsó cseppig elfogyott.




 

Címkék#fesztivál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!