Új-Kishomokot is csatornáznák

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi közgyűlés legutóbbi határozata szerint Új-Kishomokot belterületté kell minősíttetni, hogy a csatornázásához nagyobb arányú uniós támogatást lehessen kérni. Ha a tulajdonosok kezdeményezik az átminősítést, ez telkenként 2200 forintba kerül – ha a város, akkor százmillióba.

Imre Péter

Legutóbb arról is döntött a vásárhelyi közgyűlés, hogy Új-Kishomok belterületté válhat. Jelenleg a kishomoki beépítésre szánt lakóövezet ingatlanjai a nyilvántartásban külterületi zártkertként – gyümölcsös, kert, legelő művelési ágban –, aranykorona értéken szerepelnek. A változtatás azért szükséges, mert a város csatornázni szeretné Új-Kishomokot, és belterületi beruházás esetén erre európai uniós pályázaton a teljes összeg nyolcvanöt százaléka megnyerhető.

Lakossági fórum

A csatornázással és a belterületté válással kapcsolatban csütörtökön délután fél 6-tól tartanak lakossági fórumot Kishomokon a Hosszú-dűlőn, a bolt mellett lévő rendezvényházban. Az érdeklődőket [namelink name="Benkő Zsolt"] önkormányzati képviselő tájékoztatja a fejleményekről, a tudnivalókról.

– Évek óta napirenden van ez a kérdés, most végre döntés született benne – mondta [namelink name="Benkő Zsolt"] fideszes külterületi önkormányzati képviselő. – Jelentős vállalkozás lesz, ugyanis a városnak földvédelmi járadékot kell fizetnie. Ha az önkormányzat kezdeményezné az egész terület átminősítését, 100-150 millióba is kerülhetne a „kaland"; ellenben ha a tulajdonosok fordulnak a földhivatalhoz a művelésből való kivonás ügyében, akkor helyrajzi számonként csupán 2200 forintos illetéket kell fizetni. A város vállairól így sem kerül le minden teher, a végösszeg valószínűleg több tízmillió forintra rúg majd. Ez attól is függ, mennyien kezdeményezik maguk telkük termelés, művelés alóli mentességét, és hány esetben kell eljárnia az önkormányzatnak.

A jelenlegi adatok szerint a 753 ingatlanból eddig 270 esetében adott ki a földhivatal kivonás alóli határozatot, 215-nél ez teljes, 55-nél részleges. Új-Kishomok már az idén belterület lehet, a folyamatot földmérő munka előzi meg, és az így elkészült pontos kimutatás alapján kezdhetnek el dolgozni a szakemberek. Az önkormányzati döntéssel a gépezet mozgásba lendült.

– Nagyon örülök, hogy végre sínen van az ügy – mondta Saja Mária külterületi koordinátor –, annak ellenére, hogy jómagam Öreg-Kishomokon élek, és itt sokkal rosszabb a helyzet. Ezt a részt falusias övezetnek nyilvánították, és legalább negyven idős, egyedül élő, szegényebb ember található nálunk, akik a gazdasági épületet használják lakásként. Új-Kishomokon kisgyerekes családok élnek, számukra ez nagy előrelépést jelenthet, és arra biztatok majd mindenkit, kezdeményezze a termőterületből való kivételt. Bár úgy tudom, az újabb házaknál a szűken vett építési telekre ez már követelmény volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!