Újra őröl majd a Papi-féle malom

Hódmezővásárhely - Megkezdődött a Hódmezővásárhelytől mintegy 7 kilométerre lévő Papi-féle szélmalom felújítása, a munkálatokkal június 30-ára végeznek a szakemberek, akkorra a szélkerék, a vitorla is a helyére kerül. Az ország első működőképes állapotba visszaállított malma lesz az Erzsébeti úti.

Imre Péter

Az oktatási minisztérium „Unokáink is lássák", a műszaki örökség reneszánsza című pályázatán 3,2 millió forintot nyert Hódmezővásárhely a várostól mintegy 7 kilométerre lévő Papi-féle szélmalom felújítására – tudtuk meg Nagy Imrétől, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatójától. A tényleges munka a hónap elején kezdődött, és június végére az utolsó szög is a helyére kerül. Az engedélyeztetési eljárások miatt azonban várhatóan csak 2011-ben fogyaszthatjuk el az első olyan kenyeret, amit a malomban őrölt lisztből sütnek.

Május eleje óta dolgoznak a 153 éve épült malom felújításán – 2011-től sütnek kenyeret az itt készülő lisztből. Fotó: Tésik Attila

Május eleje óta dolgoznak a 153 éve épült malom felújításán – 2011-től
sütnek kenyeret az itt készülő lisztből. Fotó: Tésik Attila

A beruházás részeként kicserélik az 1856-ban épült, 13 méter magas, az 1940-es évekig üzemelő Papi-féle műemlékmalom úgynevezett nagymedvegerendáját, fargerendáját, a tetőfordítóráma, körgerenda egy részét, renoválják a vitorlát. A faanyagot beszerezték (több darabot Erdélyből hoztak), kiemelték a korhadt elemeket, és a közelmúltban a teljes tetőszerkezetet megemelték 5 centire. Utóbbira a minta-, illetve a méretvétel miatt volt szükség. Megerősítik a szélkerék tartószerkezetét, utoljára a közel 20 méter átmérőjű vitorla kerül majd a helyére – mondta el Ozsváth Gábor néprajzkutató, a beruházás szakmai felelőse.

Ozsváth Gábor néprajzkutató a beruházás szakmai felelőse. Fotó: Tésik Attila

Ozsváth Gábor néprajzkutató a beruházás szakmai felelőse.
Fotó: Tésik Attila

Amikor elkészül, az ország első, működőképes állapotba visszaállított malma lesz a vásárhelyi. Ozsváth még megjegyezte: – Nem véletlenül díszítették Jézus-szobrokkal, képekkel ezeket az épületeket, a léleknek és a kenyérnek a templomát látták egykor a malmokban az emberek, élelmet, önállóságot biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!