Vádemelési javaslat a harci járművekkel üzletelők ügyében

Mártély - Vádemelési javaslattal zárult a műszaki gépek és selejtes harci járművek adásvételével manipuláló bűnszervezet miatti nyomozás – derült ki a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának közleményéből. Eszerint egy mártélyi férfi volt az irányító. Az ügyről nem akart nyilatkozni, annyit mondott lapunknak: ügyvédjével a Helsinki Bizottsághoz fordultak.

Munkatársunktól

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói befejezték a műszaki gépek és selejtes harci járművek adásvételével manipuláló bűnszervezettel kapcsolatos nyomozást – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. Közleményük szerint egy mártélyi férfi irányította a bűnszervezetet, amelynek központja egy kft. volt, amelyet egy amerikai befektetővel kötött, 3 millió eurós hamis kölcsönszerződésre alapoztak. Ezt követte újabb és újabb társaságok alapítása, majd színlelt ügyletek sorozatával beindult a számlázási láncolat, jogosulatlan általánosforgalmiadó-visszaigényléssel próbálkoztak. Az 5 gyanúsítottal szemben költségvetési csalás, sikkasztás, csalás és közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnél.

Korábban, 2012-ben lapunk is beszámolt az ügyről, akkor azt írtuk: már letartóztatták az irányítókat – köztük egy 43 éves mártélyi vállalkozót. A NAV tegnapi közleménye szerint a bűnszervezet tagjai akár 20 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

A pénzügyi nyomozók és adóellenőrök többek között fényt derítettek arra is, hogy az amerikai befektető egy kitalált személy. A „főnök" a számlázási lánc munkájába bevonta feleségét, továbbá egy tinnyei és egy mártélyi ismerősét, valamint egy ügyvédet. Honvédségtől leselejtezett, korábban már megvásárolt, alacsony értékű műszaki gépeket és harci járműveket számláztak tovább többszörös áron, ezáltal az eszközök több mint tízszeres értéken szerepeltek. A bankszámlákon átfuttatott pénzek egy részét – több mint 400 millió forintot – éjjel vették fel bankautomatákból, majd újból beforgatták a működésbe. A bűnszervezet cégei a számlák alapján 37 millió forint áfát igényeltek vissza, illetve további 148 millió forint áfát próbáltak visszakérni, de ezt már nem utalták át nekik. Az ellenőrzés ideje alatt is próbálkoztak visszaigényléssel, de az akkor kért további 182 millió forint áfát sem kaphatták meg. Az irányító 10 millió forint áfaközvetítői jutalékról is állított ki számlát, amelyet a számlaláncban is szereplő, egyébként valós gazdasági tevékenységet is végző budapesti kft. használt fel. A cég egyik ügyvezetője a vállalkozás pénzével sajátjaként rendelkezve, gazdasági tevékenység nélkül, valótlan okiratok alapján a cége bankszámlájáról 284 millió forintot utalt a számlalánc tagjainak. A pénzt a bűnszervezet irányítója vette fel. A pénzügyi nyomozók több mint 180 millió forint értékben ingatlanokat, gépeket és autókat, többek között egy Hummert foglaltak le.

A mártélyi férfi lakhelyelhagyási tilalommal jelenleg szabadlábon van, a megyei főügyészségnek 30–60 napja van arra, hogy döntsön a vádemelésről – tudtuk meg Szanka Ferenctől, a főügyészség sajtószóvivőjétől.

Telefonon értük utol a mártélyi férfit, aki azt mondta: a folyamatban lévő ügyről nem tud és nem is szeretne beszélni, még nem kapott semmiféle iratot. Hozzátette: az eljárás során őt ért sérelmek miatt viszont ügyvédjével a Helsinki Bizottsághoz fordultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!