Választhatnak iskolát a mártélyi diákok

A szabad iskolaválasztási joggal élhetnek a mártélyi szülők, így a felső tagozatos gyermekeiknek nem kötelező a jogutód, a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában folytatniuk tanulmányaikat. Ám aki nem a Vargát választja, annak az utazási költségét nem fizeti a KLIK.

Antal Sándor

A „függetlenségi harc" története

Már 2007-ben bajba került a mártélyi iskola, ahol akkor még 115 gyermek tanult. Az önkormányzat 8 éve indított iskolamegmentő akciója bejött, ingyen ajánlottak fel közművesített építési telkeket betelepülni vágyó, sokgyermekes családoknak. 2011-ben az iskola megmentéséért a „Ne hagyj magamra" kezdeményezés keretében 250 euróért lehetett örökbe fogadni egy hétig az intézményt. 2013-ban 102-en tanultak az iskolában. Felmerült, hogy a felsősöket áthelyezik a Varga Tamás Általános Iskolába, de a szülők aláírásgyűjtése után a minisztérium nem támogatta az átalakítást. Az idén már igen.

Minisztériumi döntéssel a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola tagintézményeként működik tovább a Mártélyi Általános Iskola. Mint megírtuk, az alsósok maradnak Mártélyon, a teljes felső tagozat Vásárhelyre kerül. Az átalakítást a csökkenő diáklétszámmal magyarázzák. Az elmúlt tanévet 66-an fejezték be.

A szülőknek nem tetszik a döntés. Lapunknak arról is panaszkodtak, hogy miért csak a Varga-iskolába kerülhetnek a gyerekek. Tóthné Kecskeméti Katalin tankerületi vezető megkeresésünkre elmondta, a szabad iskolaválasztás jogát eddig is érvényesítették, nem csak a Vargába mehetnek a felsősök.

– A nyár elején egy szándéknyilatkozatot töltettünk ki a szülőkkel, annak érdekében, hogy előre lássunk. 21-en jelezték, hogy más intézménybe járatnák felső tagozatos gyermekeiket. Közülük eddig hat főt már fel is vettek: hárman Mindszenten, hárman pedig másik vásárhelyi iskolában folytatják, a 15 főről egyelőre nem tudunk – fogalmazott Tóthné, aki hozzátette, a KLIK alá tartozó vásárhelyi intézmények igazgatóinak is jelezték, hogy vehetnek fel mártélyi diákokat.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ csak azoknak a diákoknak finanszírozza az útiköltséget Mártélyról, akik a jogutód Varga Tamás Általános Iskolában folytatják tanulmányaikat. Ha például a vásárhelyi Klauzál-iskolába íratja át gyermekét a szülő, akkor az utazás költségét maguknak kell fizetniük.

A szülők Lázár János országgyűlési képviselőt is felkeresték a múlt heti fogadóóráján. A politikus arra kérte a KLIK-et, hogy egyetlen mártélyi diákot se utasítsanak vissza az iskolák, ha nem a Varga Tamást választják.
A településen maradó alsó tagozatban a jelenlegi elképzelés szerint egy osztályban 2 tanítóval zajlik majd az oktatás. A 24 fős osztályban elsősök és negyedikesek együtt tanulnak, de van lehetőség csoportok kialakítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!