Városiak építenek Mártély új utcájában

Új utcával gyarapodott Mártély. A falu szélén lévő Liliomban főleg vásárhelyiek, mindszentiek és szegediek vásároltak telket. Néhány házban már laknak, de a porták többségén most építkeznek. Az új mártélyiakat a csönd, a nyugalom, valamint a négyzetméterenkénti 750 forintos telekár vonzotta.
Már tető alatt az új otthon. Nagy Sándorék 2008-ban költöznek Vásárhelyről Mártélyra Fotó: Tésik Attila

A mártélyi Liliom utca és Rákóczi tér sarkán áll Nagyék félkész háza. Nagy Sándor és neje jelenleg még a vásárhelyi Mester utcában lakik, de 2008-ban átköltözhetnek új otthonukba.

– Két éve vásároltuk meg ezt a 180 négyzetméteres telket. A falu csöndjét kerestük elsősorban, de a városinál jóval kedvezőbb ingatlanár sem volt utolsó szempont a választásuknál – avatott be a részletekbe a családfő.

Nagyéknak három gyermekük van, s hamarosan megszületik első unokájuk. Ő – és a nagyszülők reményei szerint a többi unoka is – már az új mártélyi portán játszhat.

A várostól persze nem szakadnak el teljesen, mert a munkahelyük Vásárhelyhez köti őket. Autóval viszont röpke tíz-tizenöt perc alatt már a Kossuth téren is lehetnek.

Horváth Imre tavaly októberben költözött Mártélyra, de még sok munka van az új házban Fotó: Tésik Attila

A Nagy családon kívül egyre többen választják Mártélyt. Az újfalusi részen többségében vásárhelyiek vásárolnak ingatlant, de rajtuk kívül Mindszentről és Szegedről is érkeznek új lakók.

– Az önkormányzat közel ötven új telket alakított ki teljes közművel. Az a célunk, hogy a falut népszerűbbé tegyük mindenki előtt. A holtág varázsa mellett kedvezményekkel is várjuk a betelepülőket. Például a 750 forint per négyzetméteres telekárak igen jónak mondhatók. Ezenkívül a lakóknak egyedül csak kommunális adót kell fizetniük – nyilatkozta Balogh Jánosné polgármester.

Horváth Imre és felesége tavaly október óta lakik Mártélyon. A házaspár Szegedről jött. Azért választották ezt a falut, mert sok éven keresztül jártak nyaranta a holtágra, s megtetszett nekik a környék.

– A portát három éve vettük. A ház már lakható, de még mindig rengeteg munka van rajta. Vezetékes víz, gáz, villany már van, s a szennyvízhálózatra októberben csatlakozhatunk. Az utunk még kavicsos, de a polgármesteri hivatalban azt ígérték, hogy az utca 70 százalékos beépítettsége után aszfaltoznak – mondta Horváth Imre.

Helybeli az „idegenekről”

Felmerülhet a kérdés, vajon a tősgyökeres mártélyiak mit szólnak a folyamatosan érkező „idegenekhez”. Baranyi Istvánné semmi kivetni valót sem talál abban, hogy vásárhelyiek, mindszentiek vagy más településről származók itt telepszenek le. – Ezzel is fejlődik a falu. Úgy veszem észre, hogy az újak gyorsan beilleszkednek. A nagy többségük hamarosan részt is vesz a település mindennapi életében: van, aki társadalmi munkát vállal, de olyan is akad köztük, aki tagja lesz valamelyik civil szervezetnek.