Vásárhelyen is népszerűbb a fa, mint a szén

Nem a hideg, hanem az anyagi lehetőségek határozzák meg, mikor és mennyi tüzelőt vásárolnak a vásárhelyiek – legalábbis a tüzépesek tapasztalatai szerint. A helybeliek közül az előrelátók már megvették a téli tüzelő egy részét, a többség azonban csak apránként vásárolgat a tüzépen.
Ártábla a barnaszénben. Az olcsóbb a népszerűbb. Fotó: Tésik Attila

A fa Vásárhelyen is népszerűbb a szénnél, a cserépkályhákba ugyanis könnyebb azt berakni, mint a szenet belapátolni. Ráadásul majdnem egyforma a kettő fűtőértéke, miközben a fa kevesebb hamut hagy, ha elég.

A két legnagyobb tüzép telepen hasonlóak a tapasztalatok: az emberek többsége vagy kis tételben, apránként vásárol, vagy egyszerre sokat. A vasút melletti telepről – tudtuk meg – már a hideg előtt is változó mennyiségben hordták a tüzelőt az emberek. Volt aki csak zsáknyi, vagy csak egy-két mázsányi fát vásárolt, a leggyakrabban azonban 10-25 mázsa tüzelőt vettek, a negyvenmázsás eladás már ritkaságnak számít. Náluk a legolcsóbb, mázsánként 2740 forint a cseh darabos (barna)szén, a legdrágább pedig a 3540 forintos lengyel lángborsó.

Muzsik Zsolt értékesítési vezető tapasztalatai szerint az emberek jobban kedvelik a tűzifát a szénnél, leginkább az akácot és az annál nagyobb hőértékű tölgyet keresik. Egyébként kis- és nagytételben egyaránt vásárolnak. Náluk a legkeresettebb brikett mázsája 2900 forint, a kazánszéné 3400. Az akácért pedig százkilónként 2600 forintot kell leszurkolni.

– Egy kevés fát már vettem szeptember elején, most ismét viszek valamennyit – árulta el a zsáknyi fát a kerékpárján hazafelé toló Fazekas Imre. Rögtön hozzátette: akkor vásárol, amikor megkapja a nyugdíjat. Az idős bácsi odahaza a régi vaskályhával fűt, már ha van mivel. Tavaly tél végén ugyanis elfogyott a fája, a városhoz meg nem fordult tüzelőtámogatásért. Imre bácsi elárulta azt is, hogy az akácot azért kedveli, mert az égés közben nem olyan büdös, mint a szén. A kályhában pedig elég az udvarról levágott gaz, és a háztartási hulladék nagy része is. Gyújtóst sem kell gyűjtenie, megteszik az ingyenes szórólapok is.

Nem kapkodja el a tüzelővásárlást Szabó Ferenc sem, aki most csak az árakat böngészgette: – Kiszámoltam, hogy tavaly egész télen körülbelül ötven mázsa szén fogyott nálunk. Igaz a mackófölsőt nem vehettem le. Most tavasszal vettem egy használt bálás kazánt, s most kíváncsi vagyok, hogyan működik majd. Szalmám ugyanis akad bele. Ha elfogy, akkor majd bedurrantom a cserépkályhákat. Ezeket ugyanis a meghagytuk annak idején, amikor a központi fűtésre tértünk át.

Vásárhelyen a legolcsóbb tüzelőanyag az idén is a faháncs volt, amely mázsája csak 800 forintot kóstál. Igaz, melegedni sem lehet nála sokáig…